onsdag 30 juli 2008

Avanza

Jag har precis dubblat mitt Avanza-innehav. Det känns bra inför framtiden. Jag är helt övertygad om att deras marknadsposition kommer att minst bestå, och att den underliggande marknaden internetbaserat sparande kommer att öka. Samtidigt är jag helt övertygad om att Avanza kan och kommer att lansera nya produkter baserat på det Internetbaserade sparandet, vilket ytterliggare ökar förutsättningarna för kraftig tillväxt de närmsta 10-20 åren. Klaffar allt, så är mitt Avanzainnehav med återinvesterade utdelningar värt mer än en Djursholmsvilla när tiden är inne för en sådan (inte för att jag någonsin planerar att sälja).

Mvh David

4 kommentarer:

Anonym sa...

MEN kommer de gå ut i världen?

David sa...

Det största problemet för de flesta företag är att de försöker expandera alldeles för hejdlöst på marknader de inte känner till. Ta Nordnet som exempel, med sina stora förluster i utlandet och sina nu stundande kostnadsbesparingar osv.. Det behövs inte att man är en verksam aktör som får 10% av den globala sparmarknaden för att ett litet bolag som Avanza ska tjäna pengar. Idag har Avanza 1,6% av den svenska sparmarknaden, trots att de är den största aktören på Internet. Om det inte är tillräckligt med potential för att växa så är det något sjukt med ens förhoppningar.

För att svara på din fråga:

Nej, Avanza kommer inte vara större än Microsoft om 20 år, och de behöver inte heller vara det för att motivera ett högre börsvärde än dagens ca 2 miljarder.

Mvh David

Anonym sa...

Kul att du fortfarande skriver dina välgenomtänkta inlägg ibland!

Använder du Avanza själv och har du jämfört dem med Nordnet funktionellt och förmånligt när det kommer till sparande/investerande?

David sa...

Ja, jag använder Avanza själv. Jag har även jämfört dem med Nordnets tjänster och layout. Mycket av skillnaderna och preferenserna handlar om ren smak, så jag lägger inte alltför stor vikt vid dessa (även om jag föredrar såväl Avanzas funktion samt layout).

Rent förmånligt är de detsamma. Ska nog göra en uppdaterad analys snart, efter semestern. :)

Mvh David