fredag 18 juli 2008

Träff med bloggläsare!

Blev kontaktad av en bloggläsare som hade uppskattat bloggen, och träffade honom idag inne i stan för ett snack gällande just investeringar och dylikt. Han sa att han uppskattade mötet väldigt mycket, och att det hade varit lärorikt. Som en schysst geste erbjöd grabben att köpa mig mitt té, vilket var välkommet då jag har varit lite dålig på att hålla koll på kontokortet på sistone.

Jag känner själv att jag har utvecklats enormt mycket det senaste året vad gäller just aktiefilosofi och investeringsfilosofi. Det som slår mig, är att det går att följa en skola/teori/bok och sedan förvänta sig riktigt bra resultat, utan att det handlar om att sammanväva och sammanlänka flertalet olika filosofier för att på så sätt undvika nybörjarmisstag och att istället kunna skapa sig själv riktigt bra förutsättningar för bra avkastning.

Att The Intelligent Investor är den bästa bok jag har läst, har jag sagt flera gånger innan, men ändock kan den vara skadande eller i vilket fall inte så hjälpande, ifall den inte läses i sammanhang med andra böcker samt att det som sägs i boken ständigt tänks över kritiskt. Warren Buffet själv har utvecklat sin investeringsfilosofi oerhört från det att Graham publicerade sina enorma verk, vilket inte är mer än naturligt - för trots att Grahams skrift är tidlös, så var han i mångt och mycket först med de tankar han hade. Inte speciellt konstigt att inte allt klaffar direkt. En sådan issue där Graham har haft mindre rätt, är synen på bolag som binder mycket pengar i maskiner och liknande. Då Graham gillade företag med stora reella innestående värden av olika slag, så har Buffet en mycket skeptiskare hållning, på grund av att det i en värld av inflation kommer krävas stora återinvesteringar relativt intjäningsförmågan för att behålla sin nuvarande intjäningsförmåga.

Nog om detta, nu ska jag sova.

Mvh David

3 kommentarer:

tinajo sa...

Vad kul att träffa en bloggläsare och roligt att känna sig uppskattad! :-)

Gustav sa...

Det känns som om vissa detaljer utelämnades. Vad hände efter att ni hade fikat klart? Detaljer tack! :)

Anonym sa...

H.W.?