torsdag 26 januari 2017

Min hittills bästa aktieaffär

Återkoppling till föregående inlägg. Mitt bästa investeringsbeslut någonsin var primärt relaterat till att insiders gjorde ett stort aktieköp till en kurs som var 30% över dåvarande marknadskurs.

Under 2009 började jag köpa aktier i fastighetsbolaget Sagax. Deras strategi var och är att äga hägavkastande industrifastigheter i primärt Stockholms- samt Helsingforsområdet (över tid har deras geografiska spridning ökat). Deras track record var gott, den finansiella rapporteringen var transparent, jag gillade deras strategi, finansieringsvillkor, hyresduration och jag gillade verkligen att bolaget handlades till mindre än fyra gånger det internt genererade kassaflödet. Därutöver hade bolaget haft kraftig och lönsam tillväxt, med gradvis ökande driftöverskott%, samtidigt som vakansnivåerna inte tagit nämnvärd stryk av finanskrisen.

Mina första aktier köpte jag för 60 SEK/aktie. När kursen sedan var runt 90 SEK, agerade jag på ett pressmeddelande som annonserade stora insiderköp i bolaget. Tre ledande personer i Sagax styrelse, däribland VDn och tillika största ägaren, hade köpt aktier för totalt lite över 168 MSEK och till en kostnad om 120 SEK per aktie. En sådan otrolig vote of confidence från storägarna, gjorde att jag direkt beslutade mig för att mer än dubblera min position i Sagax. Jag såg att aktien öppnade upp mer än 10% i börsöppningen, och köpte aktier för 104 SEK stycket. När jag några veckor senare kunde konstatera att kursen fallit tillbaka till 90 SEK så köpte jag ännu mer. Det var inte genom skicklighet jag kunde få bättre villkor än huvudägarna, det var enbart på grund av att jag till skillnad från dessa hade och har en avsevärt mindre aktieportfölj att förvalta.

Totalt allokerade jag mer än 1/4 av mitt dåvarande net worth i Sagax . Trots en mindre (och dumdristig) försäljning motsvarar bolaget idag mer än 1/2 av mitt net worth. En aktie då är detsamma som 10 B-aktier och 1 A-aktie idag, och kostar ca 80 SEK per aktie. Ifall ledningsgruppen någon mer gång köper aktier i Sagax för över 100 MSEK och till över 30% premium på dåvarande börskurs, kommer jag på något sätt att hitta ännu mer pengar att allokera in i bolaget.

Av allt jag gjort under min tid som investerare, så är de två sistnämnda transaktionerna två av de jag är absolut mest stolt över.

Tills nästa gång,

David

4 kommentarer:

Lundaluppen sa...

Vad är det som får just Sagax att sticka ut bland alla fastighetsbolag?

David sa...

Det är annorlunda från när jag köpte. Då var det det näst billigaste fastighetsbolaget jämfört med förvaltningsresultat (Balder var billigare) men hade en säkrare riskprofil. Långa hyror, finansiering, osv. Därutöver fantastisk ledning, Sagax har de personer jag respekterar mest av alla på finansieringssidan av alla fastighetsbolag. Det finns en anledning till att andra fastighetsbolag härmar Sagax.

I dagsläget är det mest ledningen som står ut. Rimlig värdering och fantastisk kapitalallokering. Inte direkt uppenbart svinbilligt längre med andra ord.

Anonym sa...

Kan man säga, utan att sticka ut hakan, att din överavkastning mot index är drivet av Sagax?

/hantverkarn

David sa...

Absolut, och det är den som varit den största orsaken till att jag så kraftigt avvikit på uppsidan.

Utöver Sagax har dock bland annat Balder, Bahnhof, Malmbergs, Deltaco, Dell och Davita varit bolag som overperformat SIXPRX under min holdingperiod. Alla ovanstående har varit misstag vid försäljning.