tisdag 30 december 2008

Gott nytt år och God fortsättning

Under året som gått har jag förlorat en hel del pengar på aktier. Jag har däremot uppnått mitt sparmål, vilket glädjer mig. Ifall jag kan lyckas uppnå samma sparmål nästa år och åren framöver, kommer jag om jag har lust med det att kunna bli pensionär inom en relativt snar framtid. Detta är dock inget som lockar nämnvärt för stunden. Under året har jag lärt mig följande:

  • När du tycker dig se endast ett fåtal köp på börsen, innebär detta förmodligen att börsen som sådan överlag är högt värderad.
  • Lyssna mer på Taleb och Soros.
  • Kvantitet är viktigt i undersökningsunderlag för att på bästa sätt kunna tillämpa kvalitet.
Sen så en uppmaning till alla er andra därute. Ha sällan, om ens några, fasta monetära slutmål. Att bestämma sig för att bli miljonär vid 30 är säkert ett inspirerande mål för ett tag, men slutdestinationen i sig är till stor grad beroende av externa faktorer vilka du ej kan påverka. Ifall du har ett jobb med en förutsägbar lön, kan det vara lönt att ha ett sparmål, men sällan är det motiverat att bestämma sig för hur rik man ska bli i förväg. Dels kan segern tas ut i förskott vid oväntade kursrusningar och dessutom kan målet bli svåruppnåeligt vid det fall då börsen blivit deprimerad. Lägg dig på en sparnivå vilken du ser som rimlig för dig själv och fråga dig själv hur mycket du vill leva idag, och hur mycket du vill leva i framtiden. Av min sparbudget att döma, så lever jag till 95% i framtiden, men att sikta på högre än så är inget som jag tror kommer öka min samlade livsglädje tills dagen jag dör.

Lycka till nästa år, och på återseende!

Mvh David

Inga kommentarer: