tisdag 20 maj 2008

Den Svenska Avundsjukan

Tänkte införliva er läsare i en diskussion jag personligen deltog i för ett tag sedan.

Diskussionen uppkom, efter att en nära vän till mig, som är en mycket framgångsrik pokerspelare, blivit frågad av en släkting en direkt fråga om vad denna person hade tjänat under en viss tidsperiod på just pokern. Pokerspelaren svarade sanningen, vilken motsvarade flera årslöner för en vanligt arbetande människa, under bara ett par månader. Såväl summan som tillvägagångssättet stack i ögonen på flera av släktingarna som var närvarande.

När denne pokerspelare sedan skrev ett inlägg om detta på ett privatforum, blev reaktionerna desamma. Spelarens beteende ifrågasattes, dels som drygt och dels som olämpligt.

Jag har definitivt inte en klar och bestämd uppfattning om det här. Att poker är ett legitimt sätt att tjäna pengar är min uppfattning, fast samtidigt kan jag se det som något uppviglande att berätta för en barnmorska att man nyss har vunnit hennes årslön efter skatt på en månad (trots att släktingen i fråga redan visste om att grabben försörjde sig på pokerspel).

Det jag vill fråga er, är därför:

Är det OK att svara ärligt på en sådan direkt fråga, om man vet att det sticker i ögonen på folk?

Varför blir en del personer inte glada när folk i ens närhet har lyckats hitta en nisch som de kan bli riktigt framgångsrika i?

Hade det varit mer OK om grabben hade jobbat som programmerare och fått de där framgångarna, och hade han då kunnat säga hur mycket han tjänat på licensintäkter från programvaror?

Personligen är jag mycket glad för framgångarna personen i fråga lyckats tillskansa. Som nära vän, har det dessutom hänt att han ibland tagit notan på restaurang eller dylikt (även om det inte är något som varesig jag eller speciellt många andra räknar med, så är det en juste gest i mina ögon).

Mvh David

8 kommentarer:

Anonym sa...

Inte helt lätt det där. Om man har lite verklighetsförankring så vet man ju hur människor kan komma att reagera när man berättar att man vunnit flera årslöner på poker. På liknande frågor brukar jag själv svara undvikande, lite beroende på vem jag berättar för. Det viktigaste är kanske inte hur väl man känner personen utan vad den har för värderingar.

Med det i åtanke måste jag tycka det är lite klantigt av personen att berätta hela sanningen, även om jag inte direkt tycker om den här avundsjukan. Det är synd att det i Sverige är fult att tjäna och ha mycket pengar. Min erfarenhet säger dock att det, i min gemenskapskrets, alltid är samma personer som "råkar ut" för den svenska avundsjukan. Dessa personer har två saker gemensamt; de skiter i jante och de verkar leta efter tecken på avundsjuka hos andra människor. En kompis som kör tvåsittsig cab lyckas exempelvis tolka när någon kör väldigt nära bakom honom som avundsjuka, medan jag bara ser att han ofta kör väldigt långsamt och därmed gör bakomliggande förare stressad.

Rikframtid sa...

Får man en direkt fråga så tycker jag att man ska svara med sanningen. Personerna som blir avundsjuka kommer antagligen ha varit det ändå för att de misstänkte att han tjänade bra på pokern.

Anonym sa...

För det första bör din kamrat skaffa sig integritet. Det betyder att man inte besvärar sig med att svara på idiotiska frågor om sitt privatliv, som varken släktingar eller någon annan har något att göra med. Att sätta de som frågar på plats är helt rätt. Det är både vulgärt och ouppfostrat att fråga folk vad de tjänar, samt att ifrågasätta det.

För det andra tror jag att man förenklar den komplexa situation gravt om man reducerar problemet till enbart avundsjuka. Sverige har en lång tradition av en väldigt starka socialistiska värderingar. Även om inte många är uttalat socialister, så är alla med i facket. Fack som motarbetar alla typer av förändringar. Det är ironiskt egentligen att det sticker i ögonen på folk, när man betalar så pass hög skatt på te.x. kapitalvinst eller inkomst. I senare fallet nära hälften i många fall. Och även om man står för så pass höga skatteintäkter blir man bespottad av de som lever på dem.

Anonym sa...

Håller med föregående talare, inte lätt det där. Jag skulle dock skilja på situationer där det kan "sticka i ögonen på folk" och "i ögonen på EN person". Om ja tjänade som han skulle ja inte bry mig det minsta om vad folk i allmänhet tyckte om mina vinster. Skulle man dock prata med en enskild person som man vet sitter jävligt brunt till och som jobbar röven av sig för att få det bättre skulle jag nog formulera om sanningen litegrann och välja rundare ord.

Sunt förnuft kan ju oftast urskilja huruvida någon frågar efter siffror och är uppriktigt nyfiken eller om någon är mer intresserad av att höra om man tjänar stora summor eller mindre.

Christian D. sa...

Man kan ju alltid vända på det, och säga att man på bara några månader betalat mer skatt än de flesta gör på ett år... ;-)

Jag tjänar inte SÅ mycket, men tillräckligt för att folk i min närhet ska visa sin avundsjuka ibland. Det verkar handla om att de inte tycker att jag är värd så mycket mer pengar än de själva tjänar.

Jag kan tillägga att jag har skaffat stora studielån för att få tjäna pengar, har både ett heltidsjobb och enskild firma, så jag tycker att jag verkligen jobbar för pengarna. Men det gör ju andra också -- för mycket mindre pengar!

Low sa...

Det är löjligt att det ska vara så känsligt med pengar och förtjänster. Jag hade inte haft några problem med att berätta sanningen.
Det är upp till var och en hur man hanterar det.
Avundssjuka är ju bara ett tecken på att andra gjort samma om dom kunnat.
Jag tycker man inte behöver skräda orden men man ska ju samtidigt inte skryta. Är den en nära vän man vet skulle ta illa upp så kan man ju välja rundare ord som någon sa men annars bryr jag mig inte om jag tjänade bra med pengar.

Och på tal om det VARFÖR är man inte glad när andra tjänar bra? Idiotiskt tycker jag.
/Low

David sa...

Jag håller väldigt mycket med dig här Low. Jag personligen är bara glad för de kompisar som har stora framgångar, oavsett om det är rent monetärt, rent karriärmässigt, studiemässigt, eller att de lyckats skaffa bästa tjejen.

Det bea säger är mycket, mycket, sant.

Jag tycker det ska vara ok att skylta litegrann med att de går bra för en. Alla människor mår bra av komplimanger eller att folk blir imponerade av en, och om någon frågar en direkt fråga, så måste man vara beredd på att höra ett direkt svar.

Mvh David

Sjukpensionären sa...

Speldjävulen slukar dem flesta efter ett tag. Stora vinster - Stora förluster. Din vän kanske är ett undantag och tillhör dem få procenten som kan vinna över tid. Men helt klart är det ett legitimt sätt att tjäna pengar!