Låt mig beskriva två av våra kompisar, Alice och Ulla-Britt.
Alice har precis fyllt 24 år och precis börjat jobba som redovisningskonsult. Just nu är hon singel, men är inte främmande för att i framtiden skaffa både partner och barn. Just nu består hennes tillgångar av en kontantinsats (värd 150 000) på en bostadsrätt hon nyligen köpt, en buffert på 50 000 kronor i kontanter och ett aktiesparande värt 50 000 kronor. Alice får en bra lön och har inte så stora utgifter, vilket gör att hon planerar att spara 10 000 kronor i månaden på aktiemarknaden, en siffra hon de närmsta åren planerar att öka.
Ulla-Britt är 64 år och har jobbat som redovisningskonsult i 40 år. Hon planerar att gå i pension på sin 65-årsdag. Hon bor tillsammans med sin man och har 3 vuxna barn i en villa (värd 3 000 000) där lånen sedan länge är betalda. Därutöver äger hon tillsammans med sin man en aktieportfölj värd 5 000 000. Under pensioneringen planerar hon att skämma bort både barnbarn, sig själv och den lokala hembygdsföreningen med diverse "extravaganser" i form av resor, god mat och pengar.
Våra två kompisar har markant olika förutsättningar och mål för sitt sparande.
För Alice handlar det om att under lång tid vara nettoköpare av aktier. Intäkterna är större än utgifterna.
För Ulla-Britt handlar det om att under lång tid vara nettosäljare av aktier. Utgifterna är större än intäkterna.
Ifall börsen går upp 50% kommer detta påverka Alice genom att hon då får betala mer pengar för samma aktier. På samma sätt som ett ökat bensinpris leder till mindre mil per krona, leder ökade aktiepriser till mindre aktier för pengarna.
Ulla-Britt kommer däremot få bättre betalt för sina aktier i och med att hon planerar att avveckla aktieportföljen över tid. Då hon planerar att sälja i närtid, vill hon naturligtvis få så bra betalt som möjligt för sina aktier.
Alice ska med sin långa investeringshorisont naturligtvis inte vara ledsen när aktier blir billigare, så länge hon planerar att köpa mer. Warren Buffett pratar om detta i sitt aktieägarbrev från år 1997:
"A short quiz: If you plan to eat
hamburgers throughout your life and are not a cattle producer, should you
wish for higher or lower prices for beef? Likewise, if you are going to
buy a car from time to time but are not an auto manufacturer, should you
prefer higher or lower car prices? These questions, of course, answer themselves
But now for the final exam: If
you expect to be a net saver during the next five years, should you hope
for a higher or lower stock market during that period? Many investors get
this one wrong. Even though they are going to be net buyers of stocks for
many years to come, they are elated when stock prices rise and depressed
when they fall. In effect, they rejoice because prices have risen for the
"hamburgers" they will soon be buying. This reaction makes no
sense. Only those who will be sellers of equities in the near future should
be happy at seeing stocks rise. Prospective purchasers should much prefer
sinking prices"
Att som nettoköpare av aktier hoppas på att dessa aktier ska stiga, är lite som att fira en förestående prishöjning på bensin eftersom man har hela tanken full med bensin.
Jag är fortfarande nettoköpare, om än inte i lika stor omfattning som tidigare. De senaste åren har marknadens sentiment varit avsevärt mycket mer positivt än när jag var som störst nettoköpare. Försök hålla Buffetts ord i huvudet nästa gång börsen har haft en riktigt tung period. Många sparare har svårt att trycka på köpknappen när börsen gått ned mycket. Nästa gång du finner dig i den situationen, föreställ dig att det du köper är mjölk istället - inte hade du väl varit ledsen om du såg att mjölken plötsligt hade satts som lockvara och såldes för 3 kronor liten?
De nettoköpare som lyssnade på Buffetts råd 1998 (när brevet publicerades) och därutöver försökt köpa ännu mer aktier efter tider av kraftig börsnedgång, har belönats rikligt ekonomiskt.
Tills nästa gång,
David
8 kommentarer:
Hejsan!
Försa gången jag är inne på din blogg:)
Med rätt aktier anser jag att Ulla-Britt inte alls behöver vara en nettosäljare av aktier. Med en portfölj på 5 000 000 plus två pensioner borde utdelningar med råge räcka till diverse "extravaganser" i form av resor, god mat och pengar:)
Förstår dock ditt resonemang men kunde inte låta bli;)
MvH Pengaregn
Tror du underskattar hur dyr renoveringen av hembygdsföreningens stuga är ;) sen kanske barnbarnen ska flytta till den stora staden och gå i skola! Poängen kvarstår.
Vänligen,
David
Du har rätt i ditt resonemang om att man borde glädja sig åt fallande aktiekurser som nettoköpare. Problemet är bara att i en ordentlig bearmarket ( som vi inte sett på många år) blir aktierna billigare för var dag och det blir svårt att köpa då aktierna kanske faller flera % per vecka under lång tid.... när vågar man trycka på köpknappen? Och grannen säljer av och tar hem vinster o köper tillbaka aktier med rabatt!!
Jag har ingen möjlighet att veta exakt när som kurser kommer gå upp eller ner, och jag tror inte särskilt många människor besitter sådan analysförmåga.
Rent praktiskt är min poäng att man kontinuerligt köper aktier i den omfattningen ens inkomster tillåter det. Jag arbetade särskilt hårt under finanskrisen för att kunna investera mer pengar till attraktiva prisnivåer.
Eftersom jag har en portfölj som endast innehåller en delmängd av alla aktier och vars komposition varierar över tiden vill jag nog helst att mina aktier ska gå upp och andra aktier ned.
Håller med till 100%. Men det är lättare sagt än gjort att behålla kylan under ett riktigt ras. Minns hur det var under finanskrisen när man köpte Hexagon och det var tal om att de skulle bryta kovenanterna och SEB som riskerade konkurs. Varje dag bara mer och mer negativa nyheter. Kris i baltikum. Swedbank nära konkurs. Vilka satt på Svarte Petter i CDS:erna? Man trodde världen skulle rasera. En del lånade på huset till 100% och köpte aktier för allt. Det krävs ett ganska exceptionellt psyke för att klara det. Är det mer "normala" cykliska nedgångar så är det väl enklare.
Visst är det bästa av två världar att ens egna aktier går upp och allt annat går ned, och att man opportunistiskt ska kunna ha timing i bytena.
Min poäng är mer allmän: för vanliga sparare och investerare, är det mer möjligheter och högre väntevärde på en billig börs - även om sinnesstämningen är precis tvärtom.
Det är rätt lätt att börja tveka på sig själv när världen inte agerar på ett sätt man känner igen. Tror ändå det går att göra investeringsbesluten rationella i ett sådant läge, men det är nog svårt att ta bort alla tvivel (för mig i alla fall).
Skicka en kommentar