fredag 14 mars 2008

Funderat på kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring är en relativt ny form av sparande. Flertalet av er vet säkert redan om sparmetoden, och vissa av er har säkerligen redan anammat den. I en kapitalförsäkring slipper du betala reavinstskatt, men har samtidigt inga möjligheter att göra förlustavdrag (tidigare fanns denna möjlighet, men denna laglucka har nu täppts igen ifall jag blivit rätt informerad). Istället för att betala reavinstskatt och utdelningsskatt, betalar du en fast avgift som baseras på den genomsnittliga statslåneräntan för föregående år (27% av denna). För 2008 innebär detta en skatt om 1,12 %, vilken baseras på det sammanlagda försäkringsbeloppet som står innestående vid nästa årsskifte.

För att det ska löna sig med kapitalförsäkring detta år, skall du alltså vid slutet av året ha gjort realiserade vinster om 1,12%/0,3 = 3,733... % för året. I och med att även utdelningar beskattas, så innebär detta att du automatiskt gör en vinst rent skattemässigt om du har en portfölj som ger mer än 3,733... % i direktavkastning. Med andra ord är kapitalförsäkring förmodligen något att tänka på, för de allra flesta.

Baksidan med kapitalförsäkringar, är att du rent formellt inte står som ägare av dina aktier. Därmed har du inte rösträtt på bolagsstämmor och dylikt. Men, förmodligen en trade-off värd att ta. Både Avanza och Nordnet har riktigt förmångliga kapitalförsäkringar som på ett smidigt sätt sköts via webben.

Mvh David

6 kommentarer:

Cristoffer sa...

Tänk på att du måste göra realiserade vinster på 4% varje år....Systemet med avkastningskatt gröper u förluster betydligt mer och skulle ex. portföljen gå ner två år sä räcker inte ens 7% per år om man räknar från start... Modulera gärna i excel.

Jag har skrivit lite om KF som jag själv inte vill investera i

http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/11/saker-som-din-aktiemklare-inte-brukar.html

Cristoffer sa...

Ett kort råd kan vara.

Ägna din kraft åt att göra bra affäer, inte åt att betala så lite skatt som möjligt....

David sa...

Jag har faktiskt inte kapitalförsäkring själv, och jag har inte speciellt mycket emot att betala skatt. När jag började bygga min portfölj hade jag inte möjligheten med en så här billig KF, och började jag inte med sådan. Jag hade förmodligen bytt om det inte varit för tvånget att låta aktierna gå över marknaden innan de införskaffades igen.

Personligen realiserar jag väldigt sällan vinster dock, så det här med att slippa utdelningsskatt är vad som verkligen skulle kunna göra det värt för mig - direktavkastningen på portföljen ligger runt 4%.

Per Penning sa...

Nej, ingen kapitalförsäkring för min del. :)

Tankar kring investeringar sa...

Tackar för intressant läsning. Undrar bara om skälet att kunna rösta för aktierna, hur många småägare går egentligen på stämman och röstar? Sedan så ser jag inte KF som antingen eller utan jag kombinberar vanlig depå med KF och avgör vid varje köp var jag skall lägga den främst med tanke på direktavkastning på investeringen.

Mvh

David sa...

Det känns väldigt konstigt att säga det jag tänker säga nu, men det känns ändå på något sätt viktigt för mig att vara direkt delägare i den businessen jag har rekat. Det är dock fullt möjligt, kanske rentutav troligt, att jag flyttar över en del pengar tids nog.