torsdag 27 mars 2008

Orosmoln bortblåsta?

Som sagt, jag förundras ständigt över hur stora svängningarna på börsen kan vara, utan att något som helst vettigt egentligen händer. Ta Nobia idag ex.v.. Ingenting bolagsrelaterat händer, och trots detta sticker kursen 5,4%. Förklaringen är lika enkel som underhållande: Någonstans finns det en massa människor, eller en människa med mycket pengar, som idag har blivit mindre orolig över världsläget på ett helt känslomässigt plan jämfört med denna eller dessa person/-er var igår. Detta medförde att dessa personer inte såg något problem att värdera upp Nobia med 450 Miljoner SEK.

Att vara på sin vakt är viktigt. Jag är mycket mer benägen att köpa en aktie om den blir billigare gentemot dagen innan jämfört med om den blir dyrare. Men tills dess att helvetet fryser till is och aktiemarknaden blir effektiv, kommer vi få fortsätta att få se starka och icke fundamenta-baserade kurssvängningar.

Mvh David

10 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Visst är det svårt att hålla känslorna borta, men är det inte i slutänden bättre att om man bestämt sig för en viss aktie vänta ut en dag där den dippar lite neråt utan anledning?
Man kan ju spara någon % eller två på köpkursen på det sättet.

David sa...

Jag använder själv den metoden, om jag inte tycker felprissättningen är helt uppenbar även i ett kortare perspektiv (detta inträffar oftast inte med välhandlade aktier, utan snarare när någon person utan känsla för pengar bestämmer sig för att dumpa 10 000 Kabe-aktier på 3 timmar).

Jag handlar däremot inte bolag på plusdagar när dessa plusdagar inte har någonting med verkligheten att göra - såtillvida att jag inte precis har upptäckt bolaget och tycker det är ett totalt bargain.

Det jag säger i mitt inlägg är ju i princip samma sak som du säger i din kommentar.

Mvh David

Bryggarn' sa...

Ja, det är det faktiskt. Vi har bara formulerat oss på olika sätt :)

Money Changer sa...

Hej.

Vad har du för depåutveckling för -08? Nyfiken.

David sa...

Money Changer:

Jag var väldigt osäker i och med att jag har allt sådant döljt på depån. Tog och kollade upp för din skulle dock. Jag ligger ungefär 8% back, vilket trots allt är ett par procent bättre än generalindex. Jag har i dagsläget en viss belåning som gör att hävstången är större dock, och med tanke på belåningen kunde det varit mycket värre än -8%.

Ingen är gladare än jag om Kabe faller 30% imorgon utan att någonting händer dock.

Mvh David

David sa...

Tillägg: Jämförelsen blir dessutom lite missvisande i och med att jag väldigt ofta sätter in nya pengar på kontot. Jag gjorde väldigt stora nettoinvesteringar i slutet av januari och i början av februari.

Mvh David

Money Changer sa...

Tack för svaret.
Min depå ligger på 46%. Men lite för bra för att vara sant:). Eftersom jag mest har tradeat tillbaka mina förluster. Så hade jag legat lång från början så hade väl den också legat på minus antar jag.

David sa...

Ifall jag hade klarat den avkastningen varenda tremånadersperiod i uppåt 10 år hade jag by far varit världens rikaste man.

Jag vet inte om du har en strategi som involverar absurt mycket varians, men i vilket fall är det ingen avkastning som du kan förvänta dig. Det är alltid välkommet med bra resultat dock.

Mvh David

Money Changer sa...

Har haft tur med några smårallyn på Aktietorget.
Vad har du för tankar om oljeföretagen? Jag ser inga i din portfölj:).
Pare tycker jag är ett sånt företag som du pratar om. Faller på börsen med 30% utan någon som helst anledning. Ja ungefär...

David sa...

Jag gillar inte att ledningen inte riktigt kan hålla vad de lovar. Men jag kan ju konstatera att om de ens är i närheten av sina mål framöver så kommer PARE vara en riktig kursraket. Speciellt när oljepriset förmodligen kommer hålla sig på en hög nivå (Buffet sa det, han har facit). Jag har funderat på PARE alltså, men är ändock rätt nöjd för tillfället.

Mvh David