onsdag 21 maj 2008

Morphic, ett dåligt skämt

Morphic är ett av de företag jag, rent historiskt, har talat mest om under min karriär som aktiv i informationsinhämtningen på börsen. Att ett bolag, vars enda kvalitet är att de lyckas accelerera sina förluster och behöva ta in mer pengar i nyemissioner titt som tätt, har haft ett börsvärde på över 3 miljarder SEK av blotta sammankopplingen med en "het" "bransch" som "cleantech", är skrattretande för mig. Bolaget är fortfarande värderat till över miljarden, vilket är sannerligen optimistiskt då ledningen varken har track record bakom sig eller kompetens nog att fokusera på något de är duktiga på. Personer som har sina pengar i Morphic hoppas att bolaget på något sätt ska backa in i lönsamhet av en slump, och lyckas tjäna multum pengar på något som Vestas i dagsläget är bäst på (och ändock har låga marginaler). Morphic innehar en fantasivärdering på många sätt, se fram emot fler nyemissioner framöver, och en förlustbringande verksamhet som om ett tag säkerligen "fokuseras" när en eller flera delar av den spretiga organisationen läggs ner (efter att ha skapats utan någon som helst plan för framtiden).

Länken nedan säger en hel del om skämtet Morphic. Att betänka är, att branscher trots eller tack vare att de är heta, ofta följer med svåra lönsamhetsproblem för företagen inom sektorn. Detta har gällt för såväl It-bolag, bilföretag och flygplansföretag. Folk lär sig aldrig och varje dag föds en ny förlorande aktiespekulant.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c05%5c21%5c285272&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Mvh David

2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Själv har jag varit på besök i deras produktionsanläggning för något år sedan det var mycket intressant hel tklart. Bolaget har storslagna planer men frågan är väl om dom kommer lyckas.

Enligt mig är den enda tänkbara "triggern" ett kommerciellt genombrott för bränslecellerna. Vinsdrkraften hos Morphic är ett rent skämt...

Men har du vägarförbi Karlsskoga tycker jag du skall ta en sväng förbi Morphic.

Unknown sa...

När kommer nästa inlägg? Känns som man fått vänta alltför länge nu!