söndag 4 maj 2008

Flytträtt på pensioner

I dagarna har det temporära flyttstoppet på pensionsförsäkringar hävts. Detta innebär att du som sparare, ifall ditt nuvarande pensionsbolag medger (notis kan vara att de inte har en skyldighet att låta dig flytta pengarna) kan flytta pengarna till ett annat pensionsbolag - exempelvis motiverat med att det nya pensionsbolaget tar ut väsentligt lägre avgifter.

Den svenska pensionsmarknaden är enorm. Pensionssparande som sådant är en stor del av människors sparande, och i takt med att marknaden blir genomlyst och kunder blir mer ifrågasättande kring de höga avgifter som tas ut, lär detta realistiskt sett leda till en tillströmning för de billigare pensionslösningarna. Avanza har under de senaste dagarna/veckorna haft en stor tillströmning av nya kunder, och även om Avanza betalar kundens flyttkostnader, vilket inverkar negativt på företagets resultat, så innebär en ny tillströmning av kapital och kunder att Avanza kommer kunna växa sig ännu starkare på sikt. Nedan följer två artiklar. Den första tar upp effektena av upphävningen av flyttstoppet, där Avanza utmålas som en vinnare, vilket i mina ögon förefaller troligt. Den andra artikeln är från Placera.nu , och diskuterar lite varför och hur pensionsförsäkringslösningar kan flyttas.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c05%5c02%5c282373&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=47960

Mvh David

6 kommentarer:

Cristoffer sa...

Avana ä faktiskt inte så biliga som man kan tro bla. blev man t.ex. bortvald i ITP upphandlingen.

Visst har man inga försäkringskostander men däremot har man många avgifter på fonder. tex. köpavgifter, och fulla förvaltningsavgifter.

T.ex. Länsförsäkringar har en halv procent i försäkringsavgift men å andra sida har man 40% i rabatt på normala förvaltningsavgifter (på t.ex. Skagens fonder) samt att det är helt gratis av byta fonder.

Men jag håller med hyffsat Avanza har ett bra koncept som framförallt är mest lättförståligt.

Per Penning sa...

Och snart kommer tjänstepensionen efter. :)

Prof. Dr. Hans Byström sa...

varför ska man spara i pensionsförsäkringar? Är verkligen skattefördelarna stora nog för att kompensera för alla olika inlåsningseffekter?

H

David sa...

Jag ogillar personligen alla typer av inlåsningseffekter, och skattefördelarna är ju mindre nu än vad de var för ett år sedan. Faktum kvarstår dock, att pensionsmarknaden är stor och dessutom hittills varit dåligt konkurrensutsatt.

Mvh David

Anonym sa...

Nu är det ju bara en mycket liten del av pensionskapitalet privatpersoner betalr in.

Den stora biten som berörs av flytträtten är ju alla avtalspensioner. För min egen del så betalar min arbetsgivare in två papp i måanden i en försäkring vare sig jag vill dte eller inte.

Jag vet sa...

hans byström,

själv har jag pensionssparat rätt mkt privat. Just pga inlåsningseffekten. Ett slags självpåtaget, frivilligt tvångssparande.

Nu när det bara är 2-3 år (från 55) tills jag kan ta ut det om jag vill känns det rätt bra.