tisdag 15 april 2008

Avanzadagen - Mycket Lyckad

Mötte upp med en vän, som sedermera lockade dit sin trevliga, skeptiska och vackra flickvän varpå vi följde kalaset med tillhörande tårta och goodie-bags. En del av föredragen var inte direkt att hänga i julgranen, men som vanligt var allt som lämnade Storåkers, Blechers, Hagströmers och Qvibergs munnar exceptionellt och inspirerande. Fanns även en del andra människor som gjorde gott intryck (även om jag inte kommer ihåg namnet på dessa för mig tidigare okända ansikten). Det enda som var lite tråkigt, var att kvalitén på de kvinnliga talarna inte riktigt höll måttet - men jag är övertygad om att någon av de många exceptionella kvinnorna som inte hade tid att komma i år, kommer nästa år istället.

Jag har för övrigt, än mer befäst min tro på att Avanza verkligen har framtiden för sig. Om 20 år tror jag att väldigt mycket av såväl sparandet som nysparandet kommer att organiseras framför datorn hemifrån - alltså via Internet. Avanza är ledande där, och även om konkurrens i form av andra banker och storbanker kommer att komma, så har de svårt att arbeta mot Avanzas redan etablerade och lyckade strategi. Att bankerna på sätt och vis kan bli tvingade att kannibalisera på sig själva genom att börja konkurrera över nätet är även det något som kan avhålla dem från att verkligen satsa hårt på att göra sina Internettjänster vettigare, billigare och bättre.

Avanza är definitivt ett bolag jag kommer öka i det närmsta året, förutsatt att priset på aktien inte sticker alltför mycket i förhållande till vad jag är villig att betala. Avanzadagen är dessutom ett underbart initiativ som förtjänar den uppmärksamhet den kan få. Att skapa mervärde för såväl kunder som aktieägare går ofta hand i hand.

Aktier jag dessutom kommer titta lite nogrannare och vidare på, efter att ha blivit inspirerad av Qviberg ex.v., är ABB, Alfa Laval och Skanska (notera att jag inte har en uppfattning om dessa bolag nu åt ändera håll). Jag ogillar förvisso historiskt strul (vilket fått mig att titta bort från ABB tidigare), men kanske kan det ligga något i vad herrarna säger.

Mvh David

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den kvinnliga moderatorn var riktigt dålig inledningsvis, trista "lustigheter" och tillgjordhet, senare antingen skärpte hon sig eller så vande man sig. Sofi Nachemson-Ekwall (med reservation för stavning) hade mycket vettigt att säga, men borde lära sig "talteknik", det var jobbigt att lyssna på hennes snubblande ord. Det var lika jobbigt att lyssna på C-G Gyllenrams snubblande också fö. Simon Blecher är en pajas, men de andra du nämner var OK, särskilt Qviberg tycks vara en skärpt kille, enligt min uppfattning. Avanza ligger mycket väl i tiden, men jag gillar Nordnets interface bättre :-) Så kan man väl kommentera det hela.

Sprezzaturian sa...

Instämmer om Simon. Q är dock bra, men en typisk "köp alltid aktier"-förespråkare... och när det går dåligt uppmanar han folk att bara vänta ut problemen och kanske köpa mer. Det har funkat bra för honom under den exceptionella perioden 1984-2000.

Men, jag skulle ta det försiktigt det närmaste året...

Prof. Dr. Hans Byström sa...

david: håller emd dig. Avanza (och Nordnet) har nog framtiden för sig. Tror överhuvudtaget det finns mycket $ att hämta i finans-infrastruktur aktier. Se bara på lilla Chi-X där man kan handla 1000/sekund.... Spännande att se vad detta medför vad gäller algoritm-trading.

peter: håller med. 84-00 var en exceptionell period och det finns förstås ingen garanti för samma sak under 08-24. många av de som lyckades under denna period hade helt enkelt tur då det alltid vände upp igen.