tisdag 4 mars 2008

Informationsöverläge

I vissa fall går det att hitta informationsöverlägen gentemot övriga börsen på mycket enkla sätt. Ett exempel gäller ägarförändringar.

För att kolla upp ägarförändringar i olika bolag använder sig bland annat tidningar som dagens industri sig av SIS Aktieägarservice. Denna uppdateras lite då och då, men kontinuiteten är inte alltid att beundra - eftersläpet kan alltså stundtals ligga på veckor. DI följer detta, och rapporterar ofta om ägarförändringar i diverse storbolag, vilket stundtals kan påkalla kursreaktioner. Ett exempel på detta var när DI rapporterade att Qviberg-sfären kraftigt ökat sitt Nobia-innehav för ett par månader sen. Detta uppdaterades på SIS-aktieägarservice den 11e december, vilket föranledde följande DI-artikel från den 11 december 2007:

http://di.se/Artiklar/Investor_och_Oresund_tankar_Nobia.aspx?ArticleID=2007\12\11\261354&words=nobia&SectionID=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

För en person som har Qviberg som förebild, var detta inget överraskande. Öresund själva rapporterar nämligen sina substansvärden varje månad ungefär den andra till fjärde. Den fjärde november hade alltså öresund publicerat följande rapport om substansvärdet:

http://hugin.info/1252/R/1172865/231915.pdf

Ur denna går att utläsa att Nobia-innehavet låg på 14,605 miljoner aktier. Ifall man sedan jämför dessa siffror från månaden tidigare:

http://hugin.info/1252/R/1165423/227902.pdf

Och därifrån utläser innehavet för Nobia, är det då lätt att dra slutsatsen att Öresund har utökat sitt innehav i Nobia kraftigt, med runt 900 000 aktier.

Samma dag som Nobia-artikeln publicerades i Dagens Industri så vek Nobia-kursen rätt kraftigt uppåt (efter en vecka av rätt stadig uppgång). Det är givetvis spekulationer kring huruvida DI-informationen varit kursdrivande eller kurspåverkande, men faktum är att rapporteringen inte kom som en överraskning för den väl påläste.

På samma sätt kan vi för övrigt idag konstatera att Öresund ökat litegrann i Nobia under den senaste månaden, samtidigt som de fortsatt sin försäljning i Industrivärden. Bli inte förvånade ifall DI publicerar dessa "nyheter", om en vecka eller så. Själv agerar jag inte kortsiktigt, men jag fascineras fortfarande över det informationsglapp som finns.

Mvh David

Inga kommentarer: