torsdag 14 december 2017

Julklappstips - Am I Being Too Subtle? - Sam Zell

Jag fortsätter julklappstipsen genom att välja bland de mest intressanta böcker jag läst i år. Näst på tur är "Am I Being Too Subtle?" av Sam Zells, en self-made dollarmiljardär som primärt varit aktiv inom fastigheter i USA. Han startade ett fastighetsskötselbolag för att slippa betala hyra på College, sålde sedermera det företaget, och byggde upp en förmögenhet på att projektera/utveckla/äga fastigheter.

Boken är skriven på ett väldigt rappt språk, och är lättläst. Den person som är intresserad av fastigheter kommer säkert uppskatta boken likt jag gjorde, men en kioskvältare i Sverige kommer boken naturligtvis aldrig att bli. Ifall fastigheter inte är intressant för läsaren, kan du lägga tiden på att läsa en annan bok.

Ett intressant koncept som Zell pratar om är dynamiken bakom att köpa fastigheter som är till salu under replacement cost. Genom att göra på det sättet kan man som fastighetsägare vara hyresledande (i det här fallet avses att fakturera lägst hyra) för området och ändå tjäna pengar mot nya entrants. Ifall man lyckas köpa under replacement cost på en marknad som dessutom förväntas ha en reell hyresutveckling så kan fastighetsägaren förvänta sig en home run. Den som gjort sin hemläxa vet säkert om det finns något sådant fastighetsbolag noterat i Norden.

Länk till boken som Kindle här, som vanligt.

Tills nästa gång,

David

Inga kommentarer: