tisdag 31 januari 2017

Ekonomiskt oberoende - varför?

Det goda börsklimatet ökat sparares tillgångar och förmögenhet. Sedan jag börjat blogga igen har jag blivit uppmärksammad på att såväl bloggare som Avanza haft ett fokus på vad ekonomiskt oberoende är. Vissa har redan sagt upp sig och ämnar att i huvudsak leva på förvaltat kapital, medan andra har planer att göra det i närtid.

Oberoende och frihet är lockande varor för de flesta. Jag vill nedan slå ett slag för att det mest rättvisa och välmående du kan göra som människa, är att söka oberoendet på annan väg än just det ekonomiska. Ett återkommande tema för många personer jag respekterar mycket högt, är att de bygger sin vardag på ett sätt som gör att deras dagliga rutiner både ger dem mat på bordet, och dessutom inte känns som ett jobb. Erik Selin lät sig intervjuas i en mycket bra pod för ett tag sedan, redan i anslaget förmedlar Selin att man ska försöka hitta det jobbet som man skulle vilja göra om man redan var ekonomiskt oberoende. Warren Buffett har upprepade tillfällen fokuserat på samma sak: "Take the job that you would take if you were independently wealthy".

En av mina närmaste vänner sitter sen ett par år tillbaka i en hyresrätt på en mindre ort i Sverige och läser böcker och årsredovisningar hela dagarna. Utväxlingen han får ekonomiskt av att göra detta som ca 25-åring, är i dagsläget förmodligen inte tillräckligt för att det ska löna sig gentemot att läsa och investera  på fritiden och därutöver jobba in en anständig lön. Därutöver kräver hans livsval att han lever oerhört sparsamt. Men medan tiden går växer såväl hans sparkapital som hans redan skarpa intellekt, och förr eller senare kommer alla de år han spenderat med näsan nertryckt i böcker göra att slitet medför allt större ekonomiska fördelar.

Jag själv har också tagit en lite okonventionell väg i livet. Efter att ha avslutat min Masterutbildning på Handelshögskolan under våren 2013, var jag i två och ett halvt år fullständigt inriktad på att lära mig mer och enbart förvalta mitt eget kapital. Allteftersom tiden gick blev jag varse om att jag behövde en mer strukturerad vardag. Jag började därför för lite mer än ett år sedan att påbörja ytterligare en tidskrävande högskoleutbildning. Att göra på det sättet är säkerligen inte det mest ekonomiskt rationella val jag kunde göra, men både i stunden och under det senaste året har det valet gjort mig till en lyckligare och bättre människa. Och mår jag bra, är det enklare och roligare för mig att investera pengar.

Vad vill jag då egentligen ha sagt med allt detta?

Jo,

Det finns fler värden än de rent ekonomiska. Att skaffa barn är i praktiken likvärdigt med att köpa en ny motorbåt med kreditkortet, ur ett rent ekonomiskt perspektiv. När en 19-åring sparar ihop 20 000 kronor för att därefter dra ut på långresa, innebär det i praktiken att hon ger bort väldigt många framtida resor (p.g.a. ränta-på-ränta-effekten och fallande priser på flygstolar). Men människor verkar inte ångra varesig ungdomsresor eller att bli förälder. Mitt intryck är att den samlade glädjen på de två områdena mer än tillräckligt för att kompensera för den ekonomiska kalkylen!

Därutöver finns det goda chanser att det långsiktigt bästa ekonomiska valet, också är det valet där du följer ditt hjärta och mår bra med hur du spenderar din tid. Jag försöker spendera mycket tid i skolan, med min partner, träna, läsa och tänka. Just nu känner jag ett visst sug för att försöka lägga om lite tid från skolan till att träna mer, skriva mer, och kanske köpa skog. På sikt kan aldrig pengar bli ett tillräckligt tillfredsställande mål för mig. På sin höjd kan pengar fungera som ett verktyg för att tillåta mig att leva ett konfortabelt liv, utan att behöva oroa mig för nästa månads räkningar.

Tills nästa gång,

David

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du har alltså läst fem år på handels och nu väljer du att studera vidare? Skulle gärna läsa mer om dina egna livsval!

David sa...

Alltid varit duktig i skolan. Valde att fokusera på poker istället för skolan under min utbildningstid på Handels. Fick det gott ställt ekonomiskt och fyllde mycket av min tid med träning för att strukturera upp min vardag. Det förrändrades när jag i sviterna av en cykel/bilolycka då jag sen dess tidvis haft mycket stora ryggbesvär. Tiden som frigjordes gjorde mig rastlös, och snarare än att försöka få ett jobb (är nog lite rädhågsen att jobba för andra) så började jag plugga igen i ett ämne jag alltid varit intresserad av (läkare).

Tittat över möjligheterna att förvalta pengar åt andra, men det är en framtida sysselsättning i så fall. Jag hoppas och jobbar för att jag ska hamna där någon gång.

Ett av de svårare livsvalen jag gjorde var när jag slutligen behövde bryta kontakten med min mamma. Själva brottet var inte svårt, utan snarare sen sits hon under lång tid satte mig i vilket slutligen fick mig att behöva bryta. Jag tror att en sådan bakgrund, tillsammans med att pokern/aktiemarknaden gjort att jag fått det gott ställt ekonomiskt, gör att jag värdesätter mer av de "mjuka variablerna" i livet.

Hoppas det ger lite mer färg på vem och vad jag är för någon :)

Anonym sa...

Spännande inlägg!

Jag gillar tankarna kring att ta jobb man skulle vilja ha utan att tänka på det ekonomiska, allt detta blir så klart enklare om man har en stabil grundekonomiskt att stå på.

Dock tycker jag generellt att folk tar för liten risk gällande detta, även jag själv, som inte vågade säga upp mig före jag hade hittat en ny tjänst t.ex. trots att jag har kapital för att försörja mig nått år så rimligtvis borde ja kunnat tagit steget tidigare och tagit risken att stå utan jobb en period.

Med de perspektivet tycker jag det är helt hål i huvudet som många tänker att de ska samla ihop kapital som ska räcka hela livet innan de gör vad de känner för...herregud vad fegt liksom.

Anonym sa...

Du har alltså redan nått dit många bloggare strävar och är ekonomiskt fri?

S&U sa...

Kan bara hålla med. Har rört mig mellan idrott, musik och "ekonomi" över tiden. Alla har varit givande överlag men ekonomin har ju haft en klar materiell fördel. Dock brukar jag inte bli så långvarig inom varje genre utan när "bang for the buck/tid" börjar avta i takt med att man blir bättre brukar värdet hos något nytt vinna och överta intresset. Jag bara seglar med.

David sa...

Det finns en massa sätt som mitt liv förbättras på om jag skulle ha ytterligare 1, 2, 5, 10 eller 100 MSEK på banken. Också en del försämringar, men klart mer förbättringar såklart.

För min del är dock den andra delen av "frigörelsen" mycket mer givande. När man väl lever ett verkligt givande liv inom ramen för sin egen ekonomi, är de ekonomiska kvalitetsförbättringarna i regel rätt små.

David sa...

Absolut. Kan relatera. Vissa saker är mer verkligt kumulativa dock - kunskap och relationer tänker jag särskilt på.