torsdag 3 april 2008

Bra artikel

Di.se hade idag en hyfsat bra artikel, den pratar om en del av sakerna jag har nämnt i bloggen. Jag gör dock en reservation mot grabbens syn på teknisk analys.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c04%5c03%5c277649&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Imorgon ska jag ta ett blodprov för att se huruvida jag är anlagsbärare av en genetisk defekt som leder till en skyhögt ökad risk för tarm och magcancer. Min morfar dog i december av cancern, och min mamma hade svår cancer för några år sedan med överlevde. Vi känner faktiskt inte till en enda anlagsbärare i släkten som inte har utvecklat cancer innan 60 års ålder. Morfars halvbror dog när han var 22, så det kan ju vara bra att testa sig.

Risken är 50% att jag är anlagsbärare, även brorsan ska testa sig imorgon. Det är ju inte direkt som att jag kan påverka resultatet, så jag går inte runt och har förhoppningar.

Mvh David

5 kommentarer:

Sjukpensionären sa...

Kan ju inte säga lycka till då det inte är något du kan påverka som du säger, men får hoppas på det bästa!

Förövrigt gå ju forskningen framåt hela tiden och har gjort en lång tid.
Cancer betyder ju inte nödvändigtvis döden nuförtiden.

Din morfars halvbror hade säkert överlevt om han hade varit 22 år idag.

Må väl!

/En annan David

Admin sa...

Jag håller med sjukskriven ovan. Forskningen går framåt - anlagen är inte samma sak som en dödsdom. Men jag hoppas såklart att du inte har dem ändå.

David sa...

Det är inte det. Det är det här med kontroller varje år som stör mig. Jag har gjort kolloskopi en gång, och det var något av det mest oangenäma jag någonsin varit med om.

Om jag har anlag, så är det bara att kolla upp sig hela tiden. Cancer är oftast inte så aggressivt i tjocktarm/mage.

Mvh David

Prof. Dr. Hans Byström sa...

ledsen att höra om anlaget etc. hoppas du har tur idag. håller med de andra inläggen, utvecklingen har gått fort fram på detta område.

vad gäller DI-artikeln så håller jag med killen om det mesta. t.o.m. teknisk analys tror jag är bra att ha koll på. eftersom jag är rädhågsen så placerar jag alltid bara en liten del av mina pengar i riskbärande tillgångar. så kan jag sova trots min nervösa läggning!

Admin sa...

David: Ah, då förstår jag. Håller tummarna idag i alla fall. Och vem vet - om några år kanske det finns mer bekväma sätt att snabbt testa än de man använder idag.