fredag 4 april 2008

Snabbfundering Balder

Har i dagarna funderat på att öka mitt innehav i Balder Fastighet AB. Inte kommit till stånd dock. Jag känner mig rätt konfortabel med exponeringen som det är nu, och Balder är väl den investering som jag skulle klassa mest "högrisk" av de jag sysslar med - men samtidigt en investering där risk-rewarden är mycket bra, och personerna bakom företaget är exceptionellt skickliga och ständigt gör nya bra affärer.

Egentligen fascineras jag av att folk dras till många av de stora fastighetsbolag som finns på börsen idag. Väldigt många av dem har en väldigt dålig direktavkastning, och får alltså fortsättningsvis svårt att motivera sina börsvärden som ofta ligger kring substansvärdet.

Balder har en väldigt hög direktavkastning på sitt bestånd, och ett förvaltningsresultat på strax under 12 SEK per aktie (kommer ej ihåg ören nu). Kortfattat handlas bolaget alltså till runt 6 gånger förvaltningsresultatet (som endast inkluderar överskott från hyresverksamheten och subtraherar alla finansiella kostnader + centrala organisationskostnader - värdetillväxt spelar alltså ingen roll). Samtidigt har bolaget en substansrabatt på över 50%, och ett förmodat övervärde i sina fastigheter på några procent jämfört med det redovisade värdet (att döma av tidigare transaktioner och utomstående värderingar).

Balder är ett typiskt bortglömt bolag, som dessvärre har väldigt låg handel. Ägandet är väldigt centrerat, och på den negativa sidan finns att bolaget har korta bindningstider på sina lån och att räntetäckningsgraden är låg. Detta vägs dock, i mina ögon, upp av det stora förvaltningsresultatet plus att bolaget använt sig av olika former av swappar för att begränsa räntepåverkan.

Jag skriver förmodligen en lite mer utförlig analys inom den närmsta framtiden på bolaget. I dagsläget tillhör Balder ett av mina kärninnehav, men jag kanske skulle motivera ett större ägande i och med att bolaget är det bolag jag skattar som det näst bästa i förhållande till värdering, i min aktieportfölj (efter Kabe).

Jag har jobbat lite på ett inlägg mer relaterat kring investeringsfilosofi/företagsvärdering. Detta är inget som jag har kommit tillräckligt långt på än för att publicera, dock.

Mvh David

3 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Jag ser verkligen fram emot det inlägg du jobbar på :)
Tack även för snabbanalysen av Balder, jag tror inte att det är ett företag för mig ännu, men det är ändå intressant att läsa om hur du ser på och värderar företag.

Otoman sa...

Tjena David! Har följt din blogg sporadiskt. Antar att de va du som la inlägget på min blogg; young speculator? Vilken linje gick du på vrg?

David sa...

Markus, ett första inlägg har kommit upp nu. Ämnet är enormt, så jag hoppas du har överseende med min tillfälliga avgränsning.

Otoman, jag gick Natur/Natur.

Mvh David