söndag 13 april 2008

Hur vet du att du gjort rätt?

En fråga som jag ofta får, är hur jag vet ifall jag gjort rätt eller fel vid ett investeringsbeslut, och vad som därmed sorterar ut min synvinkel på ett sätt som gör den korrekt gentemot vad den allmäna synvinkeln (alltså dagsvärderingen) av ett bolag.

Svaret är mycket enkelt.

Det är omöjligt att veta ifall jag har rätt eller fel.

Grundprincipen är dock, att ifall jag gör mer rätt än de jag tävlar mot (aktiemarknaden i övrigt), så kommer detta att generera mig en meravkastning. Jag kommer, precis som alla andra, att fatta fel beslut från tid till tid, men jag arbetar ständigt med utgångspunkten att eliminera misstag. Ett mycket talande och viktigt citat från Warren Buffet säger följande:

"You’re neither right nor wrong because other people agree with you. You’re right because your facts are right and your reasoning is right—and that’s the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don’t have to worry about anybody else."

Det ligger, som vanligt, väldigt mycket i vad han säger. Ifall jag gör min läxa bättre än genomsnittsinvesteraren på börsen, och applicerar detta på mina investeringar, så kommer detta ge en överavkastning på sikt.

Det är inte alltid nödvändigt att spendera timmar i årsredovisningar för att på så vis få en alltmer underbyggd uppfattning om ett företags egentliga värde, och att sedan applicera detta för att tjäna pengar. Stundtals kommer tio minuters arbete och 10 års väntan att generera riktigt stora pengar till investerare - men i grund och botten, är det aldrig fel att vara välpåläst inom sitt ämne.

Mvh David

2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Tja själv ser jag inte aktieinvesteringar som någon form av tävling...Tänker inte alls på aktieindex heller då det är esak jag inte kan påverka.

Anonym sa...

Hej, är du intresserad av ett abonnemang hos oss på Axier.se? Isåfall kanske vi kan byta lite tjänster, jag skulle gärna vilja att du länkade till oss. Du kan väl maila mig om du är intresserad, maila till jonas på axier.se.