tisdag 11 mars 2008

Utmana dig själv, men välj dina fighter!

Jag ser väldigt mycket inlägg och liknande gällande sparande. Det är mycket populärt, och ofta sporrande, att kunna sätta upp mål och delge sig av sina mål till andra. Personligen har jag valt en lite annorlunda väg, som jag tror att många skulle må bättre av, och kanske rentutav må bra.

Mina mål har inte att göra med hur mycket pengar jag ska sätta in per månad, för precis som hur väl mina investeringar faller ut, är det någonting som varierar från tid till tid. Att sätta upp ett mål för mig själv att investera X kronor per månad har en risk att producera följande resultat för mig:

A. Jag sätter in X kronor och är nöjd, varpå jag börjar jobba mindre hårt för att få ett ökat sparöverskott den månaden - dessutom tenderar jag att hålla hårt på allt eventuellt överskott, i syfte att "säkra" nästa månads insättning på X kronor.

B. Jag lyckas inte sätta in X kronor på en månad, trots att jag jobbat hårt för att uppnå målet, vilket gör mig smått besviken och eventuellt frustrerad på mig själv. Besvikelse och frustration är mycket skadligt, oavsett om det handlar om bilkörning eller sparande. Om jag dessutom har jobbat hårt för att uppnå det sparande jag uppnådde, är det inte direkt en sporre för min framtida arbetsmoral att gå runt och vara butter.

Att ha riktlinjer är dock viktigt för såväl arbetsmoral som moral i övrigt. Dessa är därför några av de riktlinjer jag använder för att må bra med mig själv, och därmed även kunna prestera på topp:

1. Jag försöker att kolla min aktieportföljs pris så lite som möjligt, men jag har koll på nyhetsflödet samt om det kan föreligga speciella prissituationer på marknaden. Ifall det fanns ett alternativ att dölja alla depå-saldon, precis överallt, hade jag använt det - men dölja det som döljas kan.

2. Jag försöker vara resonabel i mina utgifter oberoende av tillfällig ekonomisk ställning. Om jag har bra eller dåligt med pengar en vecka vill jag inte att detta ska påverka mitt dagliga liv, därför har jag alltid en tillräcklig summa pengar lättillgänglig. Jag tackar inte nej till tillställningar med mina vänner, och äter hellre en lite godare och lite dyrare lunch än att käka på ett sunkhak. Jag är däremot väldigt negativt inställd till dyra utekvällar med lågt minnesvärde. (vilken människa uppskattar krogen mer än att laga mat tillsammans med sina vänner?)

3. Jag försöker upprätthålla en god arbetsmoral, och jobbar mer eller mindre varje dag i ett par timmar framför datorn. Jag är inte rädd för att ta ledigt, men i och med att jag endast jobbar när jag är fokuserad och ett par timmar åt gången, är det något som sällan behövs. Idag är min första hel-lediga dag på veckor, vilket innebär att jag tagit mig lite extra tid och lagat mat samt spenderat mycket tid utomhus.

4. Jag sparar det som blir över, men ser till att det finns förutsättningar för att bli över en del varje månad. Jag för ingen som helst record på hur mycket jag sparat, och jämför inte hur mycket jag sparat från månad till månad.

5. Jag sparar för att det är kul och intellektuellt stimulerande att investera, och för att i framtiden kunna uppnå några av de få mer specifika mål jag har för tillfället. Sparandet är alltså ett sätt för mig att skapa mig ett bättre liv, samtidigt som jag kan hålla på med något jag tycker är roligt. Ifall jag pressade, och sparade precis så mycket pengar jag kunde varje månad, är det möjligt att det skulle bli några tusenlappar extra i månaden - men förmodligen hade min glädje att spara sjunkit. På sikt förmodligen både gjort mig mindre lycklig och mindre sparbenägen, att spara och leva i nuet är därmed den strategi som passat mig bäst.

Mycket flum och lite verkstad? Hursomhelst, fortsatt trevlig kväll!

Mvh David

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan David! Som vanligt ett mycket bra inlägg från dig! En sak undrar jag dock över. Har du inte någon strategi över fördelningen mellan räntebärande, aktier och reala tillgångar? Vet inte om du läst min strategi där jag försöker hålla aktiebenet omkring hälften så långt som vad jag betalar av på mitt bolån. Går aktierna alltså upp mycket blir det läge att sälja av lite för att amortera, går dom ner mycket ges det tillfälle att shoppa in lite nya aktier (eller aktiefonder).

Per Penning sa...

Det verkar sunt att inte göra sig till martyr. Håller med om att det måste vara roligt. :)

David sa...

#Diversifierad.

Jag är definitivt intresserad av den mer reala biten och försöker läsa på mig gällande bland annat fastighetsinvesteringar, efter hjälp av en kunnig människa jag känner stor förtroende för. För tillfället har jag dock varken räntebärande papper eller nämnvärda reala tillgångar (ifall jag bortser från en hel del överskottslikvider jag håller helt utanför marknaden). För tillfället har jag till och med en viss belåning på mitt aktieinnehav. Jag räknar dock med att jag - om jag så vill och situationen motiverar det - kan bli obelånad igen inom en närmre framtid (gillar inte tidsramar).

Jag bor dessutom för tillfället hemma hos mina föräldrar, och har alltså förutom hyra till föräldrarna väldigt små levnadsomkostnader även för en 20-åring räknat. Ifall jag kunde flytta dit jag ville och få de lån jag hade behövt för det, så hade jag flyttat relativt omgående. Dessvärre är lägenheter i Stockholm dyra, jag är (oförskämt nog) inte intresserad av hyresrätt och vill dessutom inte röra mitt insparade kapital. Jag hoppas ändock kunna flytta inom några år, och vid ett sånt tillfälle skulle jag definitivt inte syssla med belåning på aktieportföljen (det är dock rätt troligt att jag behöver bostadslånen om jag får såna, rent skattemässigt ser jag väldigt mycket fördelar med att vara belånad).

Din angreppsvinkel är dock betydligt mer sansad än min, och har dessutom stöd från betydligt mer framgångsrika människor (Graham). Vad jag försöker säga är nog något i stil med att jag förespråkar "kontroll" över den egna situationen - något jag personligen tycker att jag har för tillfället. Så länge "kontrollen" uppnås, är orosmomenten inte så stora. Sättet att få "kontroll" är inte unisona, och förhoppningsvis har jag inte gjort en felbedömning nu när jag är ute på lite grunt vatten i Grahams ögon :).

# Per Penning
Det är alltid kul när duktigt folk håller med.

# alla

Ledsen om det blev lite långt och trevande. Min koncisitetsförmåga (är det ens ett ord?) avtar i takt med att min kropp vill gå och lägga sig. God natt!

Mvh David