onsdag 19 mars 2008

Hitta digsjälv

Det talas väldigt mycket om olika förebilder gällande investeringar. Jag har flertalet, framförallt i Warren Buffet, men även personer som Mats Qviberg och Öresund, Peter Lynch, Philip Fisher och Benjamin Graham. Att jag inspirerats av alla, betyder ingalunda att jag är lika bra på det de gör eller gjorde, utan snarare att jag endast har haft dem som utgångspunkt när jag kommit fram till min egen (ännu icke helt förfinade) investeringsfilosofi.

Det är bara att inse. Det finns inget sätt att perfekt kopiera någon annans investeringsfilosofi - i grund och botten måste du anpassa allt åt dig själv, dina egna styrkor och dina egna preferenser. Att lyssna för mycket på gurus är alltså inte alltid önskvärt.

Däremot, kräver jag både av mig själv och av andra en mycket bra anledning ifall jag skulle gå emot någon av de personer jag ser som mycket framstående inom investeringsbranschen. Ifall jag hör att Warren Buffet inte ser någon anledning till att oljepriset kommer sjunka över den närmsta 10-årsperioden, så kommer jag behöva en väldigt bra anledning till att ifrågasätta det han tror.

Ett litet kortare inlägg det här. Vill även passa på att tacka för de uppmuntrande kommentarer jag har fått - det är alltid kul att höra att ens infallsvinklar är av nytta. Det här (eller nästa) inlägg kommer att vara det sista inlägget på ett par dagar. I morgon sticker jag nämligen ner till Skåne och blir inte hemkommen förrän på söndag igen. I början av nästa vecka kommer jag lägga upp lite nya analyser av bolag jag verkligen tror på.

Mvh David

2 kommentarer:

Prof. Dr. Hans Byström sa...

själv har jag bytt investeringsfilosofi flera gånger. Det tar tid att komma fram till en som passar en själv. fast det är klart, officiellt (och i viss utsträckning också inofficellt) tror jag på att man ska diversifiera tills ögonen blöder!

glad påsk och välkommen till våren i skåne!

Anonym sa...

hej david!
jag lyssnar endast på charlie söderbreg och mattias andersson som har programmet"lyxfällan"
där får du lära dig att undvika kreditkort och stora utgifter.