lördag 15 mars 2008

Om mig

En del av er funderar kanske, mot förmodan, på vad jag är för någon filur. En snabb introduktion av mig kan därför kanske vara på plats. Cliff notes längst ner.

Jag är född 1987 i Stockholm av två föräldrar från Skåne/Småland. Efter att ha varit hemma på dagis mina första fem år spenderade jag mitt 6e levnadsår på dagis, vilket hittills har varit den klart bästa perioden i mitt liv.

Mina första kontakter med aktier var under sensommaren 1999, då jag som snart 12-åring och efter att ha läst Näringslivdelen i SVD ett tag för att verka vuxen, förstod att aktier var något som det gick att tjäna pengar på. Jag reggade vid den här tiden ett användarnamn på Privata Affärers sida Prat om Pengar, och började haussa. Totalt uppslukad i min haussn var jag excalterad när jag fick mina föräldrar att lägga en del av pengarna jag hade sparat ihop i ericssonaktier, varpå jag blev rikare och rikare. Dessa aktier äger jag fortfarande, men numera mest som påminnelse om att girighet fungerar inte, och att följa strömmen kan vara dödligt.

Efter att ha blivit bränd och smått förbjuden att ens titta åt aktiehållet, avtog intresset tillfälligt. Men grundintresset för ekonomi gjorde att jag återkom till ekonomitidningarna till att börja med, och därefter bestämde mig för att ta upp mitt sparande igen. Någon välsignelse att investera mina egna pengar hade jag inte, varför jag fick vänta till min 18-årsdag att investera de pengar jag under ett par somrar hade arbetat ihop. Efter att ha läst vad jag såg var omnämnt som "bra" aktielitteratur - One up on wall street med Peter Lynch, The Intelligent Investor av Benjamin Graham samt The Warren Buffet Way av R. Hagstroem, kände jag mig både motiverad och redo att försöka pricka rätt.

Efter att ha gått ut naturlinjen på ett gymnasium i Danderyd med i mina ögon klart godkända betyg, begav jag mig direkt till att bli Civilekonom. Efter ett års stuider hoppade jag även på Civilingengörsprogrammet, och började med hjälp av lite tur på en liten analytikerfirma som timanställd aktieanalytiker. Efter att ha försökt kombinera ett liv med träning ett par gånger i veckan, flickvän, två högskoleutbildningar samt ett tänkt halvtidsjobb, märkte jag att jag allt mindre hann med mig själv och de andra roliga sakerna jag brukade göra på fritiden, varför jag vid årsskiftet bestämde mig för att ta ledigt från precis allting. Hittils är jag mycket nöjd med mitt beslut, samtidigt som jag har mer tid att utvärdera de investeringar jag vill göra för tillfället och också har mer tid att försöka arbeta mer hemifrån med sånt som roar mig för tillfället.

Cliff Notes: Kille född 1987 gillar aktier och sitter för närvarande mest framför datorn och roar sig med det som faller honom i smaken.

Mvh David

4 kommentarer:

Gustav sa...

Oj, det var ambitiöst med både ingenjörs- och ekonomutbildning samtidigt (det är väl i och för sig mest ingenjörsstudierna som tar tid i anspråk kan jag tänka mig). Men är du inte rädd att fastna i den fälla som kallas lättja nu när du har gjort ett studieuppehåll?

Miss Millionairess sa...

Kul att fa veta lite mer om dig, du verkar onekligen mer driven an vad jag var vid din alder eller ar nu...

David sa...

Lat har jag alltid varit. Men ja, det finns en risk att latheten dessvärre tar överhanden. Det är långtifrån säkert att jag slutför båda utbildningarna, i och med att det skulle ta rätt mycket tid i anspråk. Just nu lutar det på den lite enklare Civilekonomsutbildningen.

Mvh David

Admin sa...

Kul med mer info om dig! Jag har gjort ett liknande misstag när jag pluggade tidigare.

Sista terminen innan jag gav upp läste jag psykologi heltid, juridik halvtid och jobbade lite mer än halvtid varje vardag. Det tog ett par år innan motivationen kom tillbaka, men då var jag desto säkrare på vad jag verkligen ville göra.

Är mycket noga med att försöka hålla aktiviteterna på rimlig nivå nu.