måndag 17 mars 2008

Ur kaos kommer möjligheter

Utan att behöva lägga in någon som helst värdering om vad jag personligen tänker och tycker om det som föregår på aktiemarknaden för tillfället, går det väldigt enkelt att konstatera att det ur kaos föds möjligheter. Flertalet sparare blir säkert rädda av en så drastisk nedgång som nu föreligger, och skulle förmodligen kunna ligga i riskzonen för att bli uppgivna ifall börsen föll ytterliggare 20%. Men betänk följande.

Vem är det mest troligt att du köper en prisvärd bil av: en nybliven änka utan körkort, eller en manlig bilmekaniker på 35 år som spenderar sin lediga tid framför blocket?

Var är det mest troligt att du betalar minst i förhållande till marknadsvärde: vid ett olistat husköp som sker utan mäklare, där endast du har visat dig vid husvisningen samtidigt som säljaren är skuldsatt och har problem med att genomföra direkt nödvändiga husreparationer, eller vid ett husköp mäklat av en välkänd fastighetsbyrå där du slåss mot 20 andra intressenter samtidigt som säljaren är obelånad?

När är det mest troligt att du gör en bra affär: när ingen annan ser åt ditt håll och du får agera ostört på en marknad som ingen annan vill veta av, eller när du slåss om ett bestämt och begränsat utrymme mot drösvis med förväntansfulla människor på en marknad som är hetare än lava?

Det finns massvis med sätt att få edge på en marknad. Informationsöverläge kan ge dig sådan edge, dedication likaså, men förglöm inte att kreativitet, vakenhet och förmågan att titta åt det håll som alla andra har glömt bort ofta visar på de absolut största och minst genomlysta möjligheterna.

Warren Buffet har sagt:

"I call investing the greatest business in the world because you never have to swing. You stand at the plate, the pitcher throws you General Motors at 47! U.S. Steel at 39! and nobody calls a strike on you. There's no penalty except opportunity lost. All day you wait for the pitch you like; then when the fielders are asleep, you step up and hit it."

Det är visa lärdomsord. Följ hans råd, och när du väl slår: hit it hard.

Mvh David

4 kommentarer:

Per Penning sa...

Alltid trevligt med lite vis pepping, tack för det , David. :)

Prof. Dr. Hans Byström sa...

Alltid trevligt med citat av Buffett säger jag då! Visa ord (av er båda)! Väl skrivet!
Det är klart det finns körsbär att plocka men personligen väntar jag lite till. Som lekman skulle jag säga: har jag väntat så här länge kan jag vänta lite till! Som den expert jag gärna vill vara skulle jag säga: Fibonacci-tal, sentiment, fundamenta, alla pekar de på en fortsatt nedgång på tiotals procent. Nu är jag varken lekman eller expert så jag säger bara: lyssna på de som varit med förut! (jag vill inte klanka ned på dig David men Warren är nästan lika gammal som ditt födelseår och det ger cred i min värld).
Jag hade inte sagt detta om jag inte trodde du höll med mig!
Keep hitting it David!

Prof. Dr. Hans Byström sa...

david, har du sett dokumentären när Buffett och Gates blir utfrågade av studenter vid Univ. of Nebraska (tror jag)? Det ska du göra om du gillar Buffetts torra humor (liknande den i det förträffliga citatet i din artikel). Buffett är min största idol så jag älskar förstås även hans humor....

David sa...

Han är bäst. That is all. Jag vet inte om jag håller med om att fundamenta pekar på en fortsatt nedgång, och det behövs inget så allvarligt som försvagade fundamenta för att något ska fortsätta ned.

Att Buffet är gammal som gatan och inte har fuckat upp än ger mig en enorm respekt för honom, hans enda dåliga deal är ju Dexter Shoes.

Jag har inte sett en universitetsutfrågning med Buffet och Gates samtidigt, enda stället jag kommer ihåg de två tillsammans är i den 1 timme långa intervjun tillsammans med Melinda gällande Buffets bortskänkning av pengar.

Jag har försökt se allt jag kommit över på youtube av honom. Hans humor, och hans intelligens, är utanför denna värld.

Mvh David