fredag 28 mars 2008

Off till Uppsala.

Sticker till Uppsala idag för att träffa gamla vänner. Blir dock en snabbvisit, är hemma igen till sent på kvällen.

Ett av de största skämten på börsen för tillfället är Morphic. Jag funderar på att göra en mer genomgående analys av bolaget, men det är så enkelt att skratta vid blotta anblicken av bolagets finanser.

Precis som i Precise Biometrics, kan ni i Morphic få räkna med nyemission efter nyemission, i och med att bolagets förluster accelererar i takt med att ordervärdena ökar. Ett företag som har att prata om miljömedvetenhet som enda affärsidé är inte mer än ett dåligt skämt.

För att återigen vara diplomatisk, kan vi ta upp en artikel som skrevs 1999 efter en Warren Buffet-intervjuv återigen aktualiseras.

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/1999/11/22/269071/index.htm

Även om hela artikeln är intressant, så är headlinen mycket talande.

"The most celebrated of investors says stocks can't possibly meet the public's expectations. As for the Internet? He notes how few people got rich from two other transforming industries, auto and aviation"

Summan av alla intjänade vinster för flygplansindustrin har varit obefintlig sen starten, och detta trots att framfarten för flyget varit exceptionell under förra århundradet!

Populära branscher drar ofta till sig alltför många konkurrenter, samtidigt som aktörer konkurrerar väldigt agressivt för att skaffa marknadsandelar, och på så sätt struntar i bottom line. Återkommande problem med bilsektorn härrör från samma orsak (förutom Toyota, naturligtvis).

Bara för att clowntech, förlåt, jag menar cleantech, är "the new big thing" så innebär inte detta att det automatiskt kommer att ge oss guld och gröna skogar. Det som räknas i slutändan är intjänade pengar, något flertalet cleantech bolag, och Morphic i synnerhet, visar oförmåga att leverera.

Det är väldigt absurt att Morphic för några månader sen handlades till ett börsvärde över Avanzas. I mina ögon är det fortfarande absurt att börsvärdet är över Kabes. Men oroa er inte Morphic-ägare, det finns ingen som kräver att Morphic ska göra vinst än så länge. Det kommer dröja ett tag till innan alla tröttnar på de återkommande nyemissionerna, fram tills dess kan ni faktiskt sälja skiten och få igen alltför mycket av era dåligt spekulerade pengar.

Mvh David

1 kommentar:

Karriärmorsa sa...

Hej du!

Vill bara nämna att jag numera äger andelar i Avanza Zero, indirekt tipsat av dig!

Tackar!

//KM