Det finns otaliga sorters personer som agerar på börsen. Det kan handla om exempelvis spekulanter, småsparare, storsparare, instutitioner, daytraders, instutitioner och seriösa investerare i olika omfång.
Olika typer av personer kommer naturligtvis att ge sig hän till olika former av sparande, för att på så sätt kunna uppnå den effekt som just den personen i fråga eftersträvar. Det är exempelvis i min mening inte speciellt nödvändigt för olika former av små- och storsparare att försöka ge sig in med alltför stort engagemang på börsen, utan ofta är det bäst att helt enkelt låta pengarna göra sitt eget via ett bra diversifierat sparande (och därefter inte oroa sig).
Professionella aktörer däremot, de stora investerarna, har möjlighet till flera olika angreppsvinklar att skapa aktieägarvärde för sig själva och för andra. Att ha direkt inflytande över en verksamhet ger utökade möjligheter till värdeskapande.
Något som i dagsläget är applicerbart för framförallt två mycket stora investmentbolag (läs: Investor och Industrivärden), är att inneha möjligheten att omgående kunna skapa aktieägarvärden på ett sätt som såväl min mormor som min 12-årige kusin skulle förstå. Det faktum att både Industrivärden samt Investor handlas med en substansrabatt innebär ett drömscenario för värdeskapande.
Ifall Investor exempelvis skulle använda 10 miljarder av sin nettokassa på 14 miljarder kronor för att köpa tillbaka 10% av de utestående aktierna och sedan makulerade dem, skulle detta vid en oförändrad substansrabatt innebära att aktieägarna direkt skulle ta del av en värdestegring på runt 3 miljarder - eller en direkt ROI på 30%! Ifall substansrabatten ökar som ett svar på tilltaget (vilket är osannolikt) gör detta ingenting, eftersom Investor då kan fortsätta att investera i sig själva genom återköp av egna aktier, fast då till en ännu högre avkastning!
Faktum är, att ifall aktiemarknaden aldrig skulle belöna Investor genom att sänka substansrabatten efter tilltaget att återköpa egna aktier, och bolaget i fråga kunde fortsätta att köpa tillbaka alla aktier fram tills dess att endast en aktie fanns kvar, skulle den sista aktien ge rätt till innehav om ett värde på över 30 Miljarder kronor (!).
Men, eftersom Investor och Industrivärden inte visat intresse av att genomföra dessa enkla aktieägarskapande åtgärder som att dra fördel av sin substansrabatt genom återköp, får vi helt enkelt dra slutsatsen att de inte investerar på börsen med pengar som främsta måttstock på framgång. Bolagen är helt enkelt maktbolag, där makten är viktigare än pengarna. Jag har aldrig kunnat acceptera att seriösa investerare skulle kunna tacka nej till arbitrage. Antingen tänker ledarna för dessa investmentbolag i banor som jag inte kan förstå, eller så är de inte seriösa investerare, eller så är det en kombination av de båda.
Hursomhelst, högst personligen har jag svårt för företagsledningar som inte ser som främsta uppgift att skapa värde till mig som aktieägare. Jag håller med den framstående investerare som sa att investmentbolag med rabatt saknar existensberättigande. Tack till Mats Qviberg för såväl inspiration, samt för ett väldigt vasst visdomsord.
Mvh David
2 kommentarer:
Instämmer till fullo! Nu har i och för sig Investor inte några pengar i kasasn idag men man kommer ha det till sommaren när EU godkänt försäljningen av Scaniaaktier.
DÅ borde INvestor återköpa aktier men man kommer säkert inte göra det.
Givetvis har du rätt. Jag räknade Scania-pengarna som i hamn.
Mvh David
Skicka en kommentar