fredag 7 mars 2008

Börslogik

Ett fenomen som jag personligen intresserat mig väldigt mycket för, är de olika sinnesstämningarna som går igenom en ovan (och stundtals van) människas huvud innan han köper aktier. Väldigt mycket tid spenderas ofta framför grafer, för att kunna se och försöka förvissa sig om att aktien är "på väg upp" eller att den i alla fall har "bottnat". På samma sätt iaktas den vardagliga börsstämningen - ifall börsen är orolig är det många som gärna väntar lite med att köpa.

Så vari ligger felet? Jo, ifall man resonerar på det sätt att endast köpa aktier som befinner sig i en stadig trend, då avhåller man från principen att en aktie är en andel i ett företag. Ifall en aktie är och förblir inget annat än en andel i ett företag, då vore det ju helt klart orimligt att försöka dra slutsatser kring företagets välmående baserat på hur andra människor köper och säljer bolaget över en mycket volativ marknad.

Gissa när privatpersoner, överhuvudtaget, var mest benägna att köpa aktier och minst oroade sig för övervärderingar? Slutet av 1 999 till början av 2 000, precis på toppen av IT-bubblan. Föga förvånade är då att småspararna under slutet av lågkonkunjunkturen 2002-2003 aldrig varit så pessimisitiska och obenägna att köpa aktier.

Jag har försökt få en förklaring till detta fenomen, men inte hittat någonting som jag funnit relevant eller rimligt. Den helt klart orimliga förklaringen är nog dock så enkel att småsparare är väldigt måna om att försöka följa strömmen. Att göra tvärtemot vad alla andra gör tar både kurage och förutsätter att man är väl beläst - karaktärsdrag som är ovanliga såväl bland fondförvaltare som småsparare.

Givetvis finns det undantag. Men för en person som inte känner sig speciellt insatt, och är ständigt oroad över sitt sparande och även benägen att haka på bubbelbildningar finns följande råd att ta:

1. Köp aktier varje månad för ett bestämt belopp. På detta sätt kommer du fortsätta köpa aktier när börsen är fundamentalt sett trevligt värderad, även om det går emot din magkänsla.
2. Lita inte på din banktjänsteman. Har det någonsin slått dig att hans mål är att tjäna pengar, och han vet att du är riktigt obenägen att byta bank, varför han kan ta stora risker och ge väldigt dåliga råd utan att riskera speciellt mycket.
3. Håll koll på det du enkelt kan hålla koll på. Det tål att sägas igen, men ifall du inte är intresserad av att sätta dig in i ditt sparande - sätt dig in i de fondalternativ du har. Detta innebär inte att du skall ha järnkoll på olika fonders innehav - det innebär att du skall ha järnkoll på att du behöver betala så lite som möjligt i fondavgifter. För svensk börsexponering är Avanza Zero ett mycket bra alternativ, som jag själv använder, här.

Mvh David

2 kommentarer:

Miss Millionairess sa...

Kloka forslag som manga nog mar gott av att folja.

Visst ar det sa att man kanner sig tryggare av att folja strommen, da kanns det som att inget kan ga riktigt fel, aven om kanslan ar falsk ar den betryggande, det ligger i manniskans natur tror jag.

David sa...

Visst är det mänskligt. Att göra samma fel som alla andra gör känns ju betydligt bättre än att göra fel när ingen annan gör det.

En mycket vis man har sagt:

"You’re neither right nor wrong because other people agree with you. You’re right because your facts are right and your reasoning is right—and that’s the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don’t have to worry about anybody else."

Det ligger mycket i vad han, världens rikaste man, säger :).

I slutändan handlar det om att försöka kontrollera sina mänskliga brister i så lång utsträckning som möjligt, och genom det bli säkrare både i sig själv och i sin egen bedömning av läget.

Mvh David