måndag 31 mars 2008

"SHB ned från piedestalen"

Idag publicerades det en analys på SHB från Avanzas hemsida (placera.nu).

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=44660&mbFromPage=Översiktssida

Artikeln i fråga väljer att ta upp SHBs senaste meddelande om kreditförluster som är relaterade till icke-subprimerelaterade amerikanska obligationer. Banken har tagit denna kostnad i syfte att avyttra en del av en likviditetsportfölj som ansetts vara för riskabel för bankens riskexponering och risktänkande. Per aktie efter skatt är resultatet av denna kreditförlust 1,17 SEK per aktie.

Senast den 27 februari, publicerade samma placera.nu en rapportkommentar där fortsatt köp rekomenderades, baserat på många av de långsiktiga värdeparametrar jag själv uppskattar i SHB. Sedan dess har SHB fallit 2,27%, eller 2 SEK, och inget annat väsentligt bolagsspecifikt har hänt - förutom pressmeddelandet om kreditförluster som innebär ett resultatbortfall på 1,17 SEK per aktie efter skatt. Övriga bankaktier har under samma period gått i linje (egentligen marginellt bättre) än SHB på börsen.

Trots detta ändras rekomendationen från köp till neutral, med motiveringen att SHB är högre relativtvärderat än övriga bankaktier och att bankaktierna skall rangordnas utefter p/E-tal där den med lägst p/E-tal är den lägst värderade. SHBs p/E-tal baseras på den vinst som ges efter avyttringskostnaderna för kreditportföljen i USA (med ett förbehåll om att kreditförlusterna kan öka ännu mer).

De enda förklaringar jag kan ge till den förändrade synen från placera.nu är ett eller flera av följande:

1. De bedömer avyttringskostnader för en idag avyttrad kreditportfölj baserad på den amerikanska marknaden är återkommande. Handelsbankens p/E-tal är därför mer rättvisande efter att dessa återkommande kostnader dras av rätt uppochner, och vi kan i framtiden vänta oss ytterligare kreditförluster i miljardklassen varje år.

2. Placera.nu har inte nödvändigtvis rätt, vänder som så många andra kappan efter vinden och presenterar stundtals helt värdelösa och icke underbyggda analyser.

3. De olika analytikerna på placera.nu håller inte alltid med varandra, och går bakom ryggarna på varandra för att presentera olika syn på samma bolag.

Placera.nu gör ofta ett riktigt fint jobb att snabbt presentera grundläggande drag i ett aktiecase. Att jag överlag tycker att deras analyser är bra, betyder ingalunda att en analys från den automatiskt har en kvalitetsstämpel.

Detta om något, gör att jag verkligen vill motivera er läsare att fatta egna beslut och göra er egen analys, istället för att blint lita på att en analytiker gör jobbet bättre än dig.

Mvh David

2 kommentarer:

Prof. Dr. Hans Byström sa...

Bra! gör alltid din egen analys (baserad på många andras förstås).

Angående vår tidigare diskussion om SBH etc. på min blog så kolla dagens DI där SHBs chefsanalytiker sammanfattar på ett förträffligt vis vad jag försökt säga i månader "Finanskrisen kommer att drabba Sverige hårt")!

David sa...

Ingenting han sa ändrade min syn på att SHB, även om Sverige skulle gå in i en lågkonjunktur, om fem år kommer kunna vara ännu mer välpositionerade och tjäna ännu mer pengar.

Tack för artikeltipset!

Mvh David