tisdag 30 december 2008

Gott nytt år och God fortsättning

Under året som gått har jag förlorat en hel del pengar på aktier. Jag har däremot uppnått mitt sparmål, vilket glädjer mig. Ifall jag kan lyckas uppnå samma sparmål nästa år och åren framöver, kommer jag om jag har lust med det att kunna bli pensionär inom en relativt snar framtid. Detta är dock inget som lockar nämnvärt för stunden. Under året har jag lärt mig följande:

  • När du tycker dig se endast ett fåtal köp på börsen, innebär detta förmodligen att börsen som sådan överlag är högt värderad.
  • Lyssna mer på Taleb och Soros.
  • Kvantitet är viktigt i undersökningsunderlag för att på bästa sätt kunna tillämpa kvalitet.
Sen så en uppmaning till alla er andra därute. Ha sällan, om ens några, fasta monetära slutmål. Att bestämma sig för att bli miljonär vid 30 är säkert ett inspirerande mål för ett tag, men slutdestinationen i sig är till stor grad beroende av externa faktorer vilka du ej kan påverka. Ifall du har ett jobb med en förutsägbar lön, kan det vara lönt att ha ett sparmål, men sällan är det motiverat att bestämma sig för hur rik man ska bli i förväg. Dels kan segern tas ut i förskott vid oväntade kursrusningar och dessutom kan målet bli svåruppnåeligt vid det fall då börsen blivit deprimerad. Lägg dig på en sparnivå vilken du ser som rimlig för dig själv och fråga dig själv hur mycket du vill leva idag, och hur mycket du vill leva i framtiden. Av min sparbudget att döma, så lever jag till 95% i framtiden, men att sikta på högre än så är inget som jag tror kommer öka min samlade livsglädje tills dagen jag dör.

Lycka till nästa år, och på återseende!

Mvh David

torsdag 18 december 2008

Tanganyika Oil

Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, men trots allt ser det ut som att det arbitragespelet jag gjorde efter att budet tillkännagavs verkar att gå hem. Under hela tiden har kinserernas avsikt att verkligen genomföra budet ifrågasatts, vilket kan betraktas som anmärkningsvärt i och med att prospektet publicerades så sent som i slutet av oktober.

Detta innehav svarade dock för enbart runt 10% av portföljen. Hursomhelst, ifall affären går igenom i år kommer jag att kunna kvitta bort lite förluster.

Mvh David

torsdag 20 november 2008

Nytt största innehav

Har den senaste veckan, under väl valda tillfällen, köpt på mig Broström för mellan 55,00 SEK och 55,75 SEK. Jag har mer än dubblat mitt innehav i aktien. På kurs 55 har jag en förmodad omvandlad årsavkastning på en bit över 100% och ett sannolikhetsutfall på långt över 99%. Ifall inte kreditgivare varit så kinkiga hade jag definitivt kunnat belåna den affären till 90%. Jag kommer framöver att försöka jobba mer på det här sättet, parallellt med min vanliga portfölj som jag inte tänker sälja. Så länge jobbet drar in nya stålar till mig så är denna finanskris inget jag oroar mig för, än är det inte dags att köpa självförsörjande jordbruk och hagelgevär.

Mvh David

måndag 27 oktober 2008

Swedbank Nyemission?

Ifall det stämmer som rapport rapporterade i gårdagens sändningar, om att Swedbank imorgon kommer presentera en nyemission, så är mitt förtroende för Swedbank som företag i allmänhet och Swedbanks ledning i synnerhet helt utraderat. Det enda som kan motivera en nyemission i mina ögon är att deras riskklassade tillgångar inte är värda så mycket som det sägs i deras rapporter, och i övrigt är det sjukt att en bank som inte uppvisat en kvartalsrapport med förluster på jag vet inte hur länge inte är tillräckligt mån om sin kapitalsituation för att kunna undvika nyemission. Detta är total skandal, i mina ögon. Jag har några bekanta som har lån på Swedbank, och jag vet andra bekanta som är kunder där, jag ska göra det jag kan för att få bort dem från denna sjukt oseriösa bank. Det är verkligen synd om de aktieägare som vilseletts och nu ska skinnas på mer pengar, för uppenbarligen har Swedbank inte för avsikt att lägga alla korten på bordet.

Mvh David

tisdag 14 oktober 2008

Pengar över?

Jag kan skatta mig lycklig. Har haft pengar över och kunnat dega in rätt ordentligt den senaste veckan. Ifall det går ner eller upp nästkommande vecka har jag ingen aning om, men med dagens värderingar är det knappt möjligt att förlora på sikt.

Avanza släpper sin rapport om några timmar, ska bli riktigt intressant att se. Jag förväntar mig ett bra, positivt, nettoinflöde - vilket givetvis är en enorm styrka, speciellt i detta marknadsklimat.

Förhoppningsvis handlas Avanzaaktien ned kraftigt på börsen. Funderar på att dubbla mitt innehav ännu en gång (även om det blir svårare för varje gång det sker, så är caset för bra för att låta bli).

Jag har fått en kompis att diskutera aktier med on a regular basis. Grabben är bland det smartaste jag någonsin har haft kontakt med, och jag är tämligen övertygad om att det är jag som blir elev snart, istället för tvärtom.

Mvh David

måndag 29 september 2008

Krisplanen går inte igenom!

De senaste veckorna har jag med viss entusiasm följt den finansiella kris som etsar sig fast på alla näthinnor världen över. Då jag är en väldigt destruktiv människa var det en stor del av mig som hoppades på att den beryktade krisplanen inte skulle gå igenom - vilket vi nu får se!

Jag är naturligtvis ingen expert, men är det inte vid sådana här tillfällen då man snabbt snickrar ihop en ny modifierad räddningsplan light för att ändå ge marknaden det den vill ha? Det lär inte sluta vid det här i alla fall.

Personligen har ju den här "krisen" gjort mig fattigare och fattigare, trots att jag med idog beslutsamhet har jobbat för att kunna hålla uppe förmögenheten tack vare mitt extrajobb. Det ser dock ut som att mina målsättningar från år 20 till år 21 kommer att falla kort gällande just förmögenhetsbiten. Nästa år kommer jag endast ha ett mål gällande nettosparande, och inte ett på satt förmögenhet. Jag känner ingen som helst oro över vare sig mina besparingar eller om det kommande börsläget. En sund reaktion nedåt på fastighetsmarknaden är säkerligen också att vänta i takt med att räntorna för interbanklån har skjutit i höjden ordentligt. På det sättet kan jag köpa mig min drömlägenhet i stockholm för mindre pengar än vad jag egentligen hade varit beredd att betala för den - och dessutom kan jag få ett större ägande i de bolag jag så önskar att bli delägare i.

Mvh David

onsdag 27 augusti 2008

Broström uppköp

Med en riktigt saftig budpremie om 10% beslutade sig idag de största aktieägarna i Broström att acceptera AP Moeller Maersks bud. Broström köps alltså upp för priset av 57 SEK per aktie.

Jag har länge varit fundersam över just mitt Broströminnehav. Även om innehavet som sådant hade passat väl överens med gamla Graham-kriterier i form av slaktvärde som kraftigt överstiger börsvärdet och liknande, så är Broström tyvärr aktiva i en bransch som över tiden kommer att ha dåliga affärsutsikter med stort kapitalbindande och låga marginaler. Av denna anledning har jag faktiskt gått i tankarna att sälja ut mitt innehav. Trots att budpremien är låg, och trots att jag kapitalmässigt utan utdelningar ligger lite back på mitt Broströminnehav, så kommer jag nog ändå att acceptera budet som sådant. Kapitalet som frigörs kommer att återinvesteras, men jag är osäker på i vilket av de befintliga innehaven jag tänker öka i.

Hursomhelst, det är positivt för mig att ytterligare fokusera min portfölj, så detta kom faktiskt som en positiv överraskning. När jag först köpte Broström för runt 2 år sedan, så var jag en riktig aktienybörjare uttan en nyanserad bild av vad en bra investering är. Jag tänker göra mitt yttersta för att undvika liknande misstag i framtiden (att Broström tillsammans med utdelningar har överpresterat såväl index som bankränta för mig under min holdingperiod kan endast tillskrivas en oförtjänt mängd tur).

Mvh David

tisdag 19 augusti 2008

Mycket semester

Drar mig i skrivandes stund iväg till västkusten för ytterligare en liten minisemester. Min skola börjar snart igen, även om jag inte känner mig alltför taggad. Dessutom sitter jag lite mellan två stolar i och med att Bolognasystemet har införts och jag är lite osäker på hur jag ska konvertera poängen. Hursomhelst, allt löser sig, och i värsta fall får jag gå och bli dekadent på heltid (alternativt tura in mig på läkarlinjen).

Hem på .. Fredag tror jag. Ett lästips tills dess kan vara att kolla in http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

Jag har lärt mig mycket genom att läsa de där, gång på gång. Humorn och intelligensen i breven gör att man stundtals blir omtumlad, för Buffet är såväl generös samt genialisk.

Mvh David

onsdag 13 augusti 2008

Aros Quality Group - Kanonrapport!

Jag vet inte riktigt vad som förväntades av Aros Quality Group idag, med tanke på att det första kvartalet i år var ganska dåligt vilket framförallt var beroende på problem inom divisionen system. Dagens rapport måste dock ha varit bättre än de allra flestas förväntningar, där Aros inte bara tar igen det de förlorade i Q1an, utan med råge drygar ut så att vinsten för de sex första månaderna faktiskt har ökat jämfört med föregående år.

Problemen med system ser ut att vara lösta, eller i vilket fall under riktigt bra kontroll. Dessutom har förvärvet av plåtverkstaden i Ludvika slutförts. Bolaget upprepar åter sin prognos om att resultat och omsättning kommer ligga i linje med föregående års. Min egen bedömning ligger högre, framförallt baserat på att Aros historiskt har haft som måtto att lova mindre än vad de sedan kan hålla. Jag har fått bekräftat från familjevänner som arbetar inom plåtbranschen att Aros är riktigt otroligt duktiga, och att de förväntas fortsatt göra bra affärer, vilket alltid är kul att höra eftersom konkurrenters positiva omdömen knappast kan tolkas annat än positivt. Aros kan nog bli riktigt kul på sikt.

Mvh David

torsdag 7 augusti 2008

Utköp av fastighetsbolag

En småintressant artikel på di.se belyser möjligheten för utköp av fastighetsbolag från börsen vid dagens värderingar. Jag har själv tänkt i de här banorna, även om jag inte tror på Castellum som ett realistiskt utköpsbolag. Däremot, kan det säkerligen finnas intresse eller i varje fall tankegångar hos ex.v. Wallenstam och Balder - där ägarbilden redan i dagsläget är väldigt centrerad. Hursomhelst är jag lite förvånad över bristen på strukturaffärer i tider som dessa, någon måste väl ha pengar över någonstans, och det är ju inte direkt så att fastighetspamparna är främmande för ord som "belåning".

Mvh David

tisdag 5 augusti 2008

Olja på kort sikt (5-10 år)

Jag vet inte om jag tydligt kommunicerat mina förväntningar kring oljan här på bloggen tidigare. Jag vet att jag kommenterat på andras bloggar min skepticism över oljans prisnivå, baserat på mycket enkla samband mellan utbud och efterfrågan.

Genomgående under den senaste halvårsperioden, har information bombarderats oss om att
de oljeproducerade länderna inte kommer att ha en möjlighet att möta efterfrågan. Huruvida konventionell olja kan möta det ökade efterfrågebehovet har jag inte hjärna att spekulera i, men något som ofta glöms bort i oljedebatten är de enorma mängder okonventionell olja som finns i backen.

Shale oil, och oljesand, är båda oljeslag som är betydligt dyrare att bryta och dessutom betydligt vanligare än den konventionella oljan. Dessa har en produktionskostnad som initialt kan ligga på upp till 70usd per fat, vilket har gjort att brytning tidigare har varit olönsam. I dagsläget är inte sådan brytning längre olönsam, och i och med att produktionskostnaderna för brytning av dessa oljesorter faller efter den initiala brytningen har vi på senare tid fått se en uppökning av brytning av dessa okonventionella oljesorter.

Det fina med dessa oljesorter är att deras bevisade reserver i dagsläget är sju gånger större än de samlade konventionella oljereserverna. Ja, ni läste rätt, sju gånger större. Ifall det då är peak oil i världens största oljefält eller inte spelar mindre roll, det finns olja att tillfredsställa ett skarpt ökande världsbehov för brytningskostnader som ligger på under 70usd fatet. Och i och med att utbudet inte är den begränsande faktorn här - så kommer detta rimligen innebära att oljan prissätts som den simpla basråvara den är - och att ett pristak på oljan framöver får svårt att ligga på ens över 70 usd. Hursomhelst, priser på över 100 usd per fatet är som jag ser det INTE hållbara i ett kortare perspektiv, och jag har ingen som helst anledning att delta i någon sorts allmän förkastlig spekulation till hur oljepriset kommer att utveckla sig 50 år framåt i tiden. Att spå i kaffesump får andra roa sig med.

Mvh David

måndag 4 augusti 2008

Malmö och Falsterbo

Var i Malmö idag. Vi parkerade faktiskt i arkaden, ett av Balders fastighetsinnehav. Det är ju inte speciellt mycket att säga om innehavet, förutom att det är väldigt attraktivt beläget vilket tillsammans med den höga direktavkastningen sannerligen bör göra investeringen som sådan resonabel.

Annars är jag nere på semester i Falsterbo hos en mycket bra vän. Det är helt underbart här, med såväl sjöutsikt samt god mat och trevligt sällskap. Det blir inte mycket bättre än så här.

Mvh David

onsdag 30 juli 2008

Avanza

Jag har precis dubblat mitt Avanza-innehav. Det känns bra inför framtiden. Jag är helt övertygad om att deras marknadsposition kommer att minst bestå, och att den underliggande marknaden internetbaserat sparande kommer att öka. Samtidigt är jag helt övertygad om att Avanza kan och kommer att lansera nya produkter baserat på det Internetbaserade sparandet, vilket ytterliggare ökar förutsättningarna för kraftig tillväxt de närmsta 10-20 åren. Klaffar allt, så är mitt Avanzainnehav med återinvesterade utdelningar värt mer än en Djursholmsvilla när tiden är inne för en sådan (inte för att jag någonsin planerar att sälja).

Mvh David

söndag 27 juli 2008

Grymt Bloggverktyg

En gammal polare till mig har dragit igång ett riktigt bra bloggverktyg med vilket man kan följa alla alla bloggar man listar på ett mycket enkelt och smidigt sätt. Verktyget heter Bloggkoll, och finns på www.bloggkoll.com . Check it out, så att säga.

Jag är just i färd med att öka i ett av mina större innehav, förhoppningsvis kan jag få mina aktier på måndag, och därefter uppdatera.

Mvh David

torsdag 24 juli 2008

Ett klick för skogen

Småbarnsmamman och bloggaren på Frisk Ekonomi stödjer gammelskogar genom att klicka varje dag http://friskekonomi.blogspot.com/2008/07/vlgrenhet-som-inte-kostar-er-ett-dugg.html .

Det gör även jag.

Så skulle kanske också du kunna göra?

Initiativet www.ettklickförskogen.se går ut på att rädda gammal anrik skog från avverkning, och därmed bevara den för all framtid för våra nästkommande generationer. Initiativet är i mina ögon föredömligt, och jag har varit en regelbunden klickare den senaste månaden.

Mvh David

fredag 18 juli 2008

Nobia

Jag vet inte om det har framgått tidigare, men jag ökade väsentligt i Nobia vid kurser runt 29,50. Värderingen såg lite väl skev ut, och med återkommande insiderköp och en apparat som fungerat och varit vinstgivande även under svårare tider kändes p/E 5 lite lågt, så att säga. Idag släpps en rapport som tydligen var över förväntan, samtidigt som bolaget under våren har återköpt egna aktier så att totalt innehav uppgår till 4,7%. Jag hoppas företaget fortsätter på samma spår, och utnyttjar sitt mandat om återköp fullt ut.

Orosmolnet för mig just nu, i rapporten, var att kapitalbindningen i rörelsen väsentligt ökade och slog ut stora delar av kassaflödet. Jag ämnar att ta del av rapporten mer noggrannt (likväl med Ballingslövs rapport) för att försöka utröna något. På sikt är jag övertygad om investeringens riktighet, och förhoppningsvis kan återköpen under åren framöver krympa antalet utstående aktier med hälften (vilket, givet dagens multiplar, är genomförbart i kombination med en mindre skuldsättning och en fortsatt direktavkastning på 7,5%).

Mvh David

Träff med bloggläsare!

Blev kontaktad av en bloggläsare som hade uppskattat bloggen, och träffade honom idag inne i stan för ett snack gällande just investeringar och dylikt. Han sa att han uppskattade mötet väldigt mycket, och att det hade varit lärorikt. Som en schysst geste erbjöd grabben att köpa mig mitt té, vilket var välkommet då jag har varit lite dålig på att hålla koll på kontokortet på sistone.

Jag känner själv att jag har utvecklats enormt mycket det senaste året vad gäller just aktiefilosofi och investeringsfilosofi. Det som slår mig, är att det går att följa en skola/teori/bok och sedan förvänta sig riktigt bra resultat, utan att det handlar om att sammanväva och sammanlänka flertalet olika filosofier för att på så sätt undvika nybörjarmisstag och att istället kunna skapa sig själv riktigt bra förutsättningar för bra avkastning.

Att The Intelligent Investor är den bästa bok jag har läst, har jag sagt flera gånger innan, men ändock kan den vara skadande eller i vilket fall inte så hjälpande, ifall den inte läses i sammanhang med andra böcker samt att det som sägs i boken ständigt tänks över kritiskt. Warren Buffet själv har utvecklat sin investeringsfilosofi oerhört från det att Graham publicerade sina enorma verk, vilket inte är mer än naturligt - för trots att Grahams skrift är tidlös, så var han i mångt och mycket först med de tankar han hade. Inte speciellt konstigt att inte allt klaffar direkt. En sådan issue där Graham har haft mindre rätt, är synen på bolag som binder mycket pengar i maskiner och liknande. Då Graham gillade företag med stora reella innestående värden av olika slag, så har Buffet en mycket skeptiskare hållning, på grund av att det i en värld av inflation kommer krävas stora återinvesteringar relativt intjäningsförmågan för att behålla sin nuvarande intjäningsförmåga.

Nog om detta, nu ska jag sova.

Mvh David

måndag 16 juni 2008

Det var inte jag

Om ni undrade, så var det inte jag som nyss köpte runt två tredjedels procent av bolaget Balder. Jag hade däremot gärna velat, om jag hade kunnat. Min gissning går till att Arvid Svensson Invest ökar innehavet ytterligare. Eller så är det ett litet återköp av egna aktier? I och med att det bara finns 7 stycken ägare som har möjlighet att sälja 120 000 aktier, så blir det intressant att se vilken ägarförändring som nu skedde. Min gissningar är att det antingen är Andra AP-fonden eller Länsförsäkringar Fonder som har gjort försäljningen, eller så är det bara en lam ägarförändring som har sin grund i att någon stuvar om i sitt eget aktieinnehav via bolag.

Mvh David

torsdag 12 juni 2008

Ökat i Balder

Idag ökade jag i det andra bolaget som jag igår försökte öka i utan framgång. Ökningen var inte alls lika stor som min ökning i Avanza, men på sluttampen av eftermiddagen fick jag tag på några aktier till kurs 69,00 SEK. Jag är mycket nöjd med ökningen, och fördelningen i min portfölj ser definitivt bättre ut än för en månad sen.

Börsklimatet är rätt tufft nu, men jag är fortsatt helt övertygad om att en lång strategi där jag fortsätter att stock-picka och sätter in mer pengar allteftersom jag sparat ihop mer pengar kommer att löna sig riktigt bra på sikt. Läget är dessutom helt klart intressant för många av mina riktigt balansmässigt och kassaflödesmässigt starka bolag, med tanke på de möjligheter som återköp av aktier ger (vilket Balder exempelvis är ett tydligt exempel på i dagsläget).

Mvh David

onsdag 11 juni 2008

Min första aktieförsäljning!

Idag sålde jag mina första aktier någonsin i ett bolag. Ballingslöv fick ryka efter att endast ha varit i portföljen under en kortare tid. Detta betyder inte att jag ser negativt på Ballingslöv och dess utveckling. Tvärtom tycker jag att det ser väldigt bra ut på väldigt många fronter, men jag valde att sälja - främst med motiveringen att jag just nu har flera portföljbolag som jag ser som betydligt mer skevt prissatta än Ballingslöv, och att jag har velat öka i dessa portföljbolag en viss tid. Avkastningen på Ballingsslöv blev runt 26%, men en ingångskurs på 150 och en utdelning innan jag sålde på 185,25.

I samma veva som jag sålde ut Ballingslöv (exponering mot kökssektorn finns fortfarande via Nobia, som dessutom är lägre värderat och har större förväntad avkastning i mina ögon), dubblade jag mitt innehav i Avanza. Avanza har, trots att jag sett bolaget som ett av mina absolut bästa case, fallit från att ha varit det största innehavet till att ha varit bland de minsta som en följd av att jag köpt mer aktier av annat och inte byggt vidare på mitt Avanzainnehav. Avanzainnehavet är därmed mitt näst största innehav. Att Avanzaaktien på kort tid fallit ett par procent gjorde nog i slutändan att jag tog det slutliga steget och ökade. Relativt sett så har ju Ballingslöv därmed blivit ett dyrare innehav gentemot mitt Avanzainnehav.

Jag försökte även öka i ett annat portföljbolag, men misslyckades. Jag återkommer om vilket när jag väl har lyckats med mina intentioner.

Idag var jag ute på sjön, sen träffade jag en kompis i stan, såg på fotbollen hos några andra kompisar och avslutade kvällen med att se inspelningen av Queens livekonsert på Wembley tillsammans med ett gäng kompisar och en hyfsad ljudanläggning. Freddie Mercury är helt sanslös!

Mvh David

tisdag 10 juni 2008

Börsstopp - något vi borda ha mer av

Jag är en av de absolut minst drabbade människorna under förra veckans återkommande börsstopp. Jag fick nämligen reda på stoppen långt efter att de hade uppkommit (och blivit åtgärdade), då jag istället för att detaljstudera tillfälliga kurssvängningar i aktieportföljen, varit mer upptagen med det varma vädret. Nu när pollenhalten blivit riktigt sjukligt hög, och till och med jag som tidigare aldrig kännt av pollenproblem, blir tvingad inomhus får jag däremot möjlighet att kommentera det som hände förra veckan. Särskilt motiverad av att kommentera, blir jag då jag inte nödvändigtvis håller med de som menar att vi småsparare drabbades tyngst av handelsstoppen.

För att illustrera fördelarna med börsstopp, ur oss småsparares synvinkel, vill jag därmed lista ett gäng av de fördelar som ett stopp faktiskt innebär.

  • Vi tvingas tänka på faktorer som inte är kursrelaterade, ifall vi ändock önskar att spendera vår tid krings börsen och vad den innebär.
  • Vi hindras från impulsköp.
  • På sikt, stressas vi upp mindre av börshysterin.
Att vi tvingas tänka på faktorer som inte är kursrelaterade är alltid bra. Kursen som sådan skall fungera som en prislapp, och inget annat, för oss småsparare. Ifall handelsstoppet innebär att vi spenderar mer tid utanför huset istället för att glo börskurser (eller får mer gjort på jobbet), så är även detta en sund utveckling.

Att vi hindras från impulsköp är något som, beroende på människa, kan vara mycket betydelsefullt. Ifall vi ämnar att tjäna pengar på aktier, måste våra aktieköp ske med såväl tanke som analys i grunden. Vissa spekulanter är särskilt manade att köpa aktier i stundens infall, och risken är då stor för dessa att de hamnar med svarte petter - efter att de visat ovilja på att sälja ett bolag som visat sig vara riktig skit.

Den sista anledningen, en minskad stress kring de finansiella marknaderna, är den jag uppskattar mest. Alltför många är slavar under sitt eget sparande och sina egna tillgångar. Att vara medveten och sund, innebär inte på något sätt att börskurser måste följas under alla vakna timmar på dygnet. Antalet timmar som normalspararen spenderar framför börsskärmen har jag ingen aning om, förutom att dessa timmar är alldeles för många med tanke på den nytta de ger.

Överlag handlar småsparare för mycket, speciellt med tanke på den egna förmågan. Att bara köpa bra aktier och luta sig tillbaka, och kanske läsa pressmeddelanden/delårsrapporter en gång i månaden är fullt tillräckligt för de allra flesta. Genom att ta det lite lugnare, så minskar risken för att girighet och hype etsar sig fast i hjärnan och agerar värdeförstörande. Kanske ska vi gå så långt, att vi börjar stänga av oss själva från börshandel alla dagar då solen skiner och eventuella ungar har sommarlov? Egentligen så är ju ändå att kolla snabbt svängande siffror det minst rationella vi kan göra ifall vi vill ha ett utbyte av vår egen tid.

måndag 9 juni 2008

Återköp av egna aktier

Av alla sätt som ett företag direkt kan agera värdeskapande för sina aktieägare, så torde detta vara ett av de absolut bästa sätten - och i mina ögon långt bättre än att företaget delar ut beskattningsbara utdelningar. Jag är båda förundrad och besviken över att de flesta riktigt bra företag vid möjlighet väljer att ha en hög utdelning, istället för att använda sig av återköp (eller en riktigt giftig kombination med utdelning samt återköp).

När ett företag köper tillbaka egna aktier, visar det på flertalet goda sidor samt tendenser. Bland annat dessa:

  • Företaget visar att de bedömer sin egen aktie som undervärderad, och utnyttjar därmed en bra möjlighet att investera till hög return on investment i något de känner till.
  • Företaget flyttar fram alla kvarvarande aktieägares ägarpositioner inom företaget.
  • Företaget skiftar över pengar till aktieägarna skattefritt, vilket innebär att en större avkastning ges p.g.a. minskad skatteeffekt.
Det är framförallt den sista punkten jag, som enskild investerare, är intresserad av då jag ser den som långsiktigt uthållig. Berkshire Hathaway, Warren Buffets investeringsbolag, har gjort sig kända för att endast en gång med Buffet som huvudägare delat ut en utdelning (något som Buffet senare har talat om som ett misstag). På detta sätt har Buffet låtit sina investerare ta del av fortsatt kumulativ värdeökning, utan att aktieägarna i Berkshire Hathaway tvingats till utdelningsskatt innan de kunnat återinvestera sina utdelningar. (Warren Buffet har förvisso inte köpt tillbaka egna aktier, men han har vid flera tillfällen påtalat detta som en rimlig möjlighet, och ifall aktien skulle handlas till under book value - som i början av 1980-talet, är det mer sannolikt än inte att Buffet använder delar av sin enorma krigskassa till detta ändamål.

För mig som aktieägare, spelar det ingen roll på vilket sätt jag tjänar pengar. Mitt mål är att tjäna så mycket som möjligt. Ifall jag som aktieägare väljer att ha pengarna i ett företag som lämnar en utdelning på 5% per år, eller i ett företag köper tillbaka 5% av de utestående aktierna varje år varpå jag årligen säljer 5% av mina egna aktier, spelar absolut ingen roll - skillnaden uppkommer först när jag (som bör vara fallet) anser att min grundinvestering fortfarande är så intressant att jag skulle vilja återinvestera utdelningspengarna. Min ägarandel kommer att öka mer, ifall ett företag endast köper tillbaka sina egna aktier, än om jag kommer behöva öka min ägarandel genom att köpa nya aktier via utdelningsbeskattade pengar.

Några korta observerande ord när det är olämpligt för företag att återköpa egna aktier (och även ge utdelningar), när företaget är värderat till väldigt höga vinstmultiplar och/eller till långt över sitt eget book value. Ifall investeringar kan göras internt inom rörelsen till en högre ROI än genom återköp, så är ju naturligtvis detta att föredra. Dessutom är det olyckligt när ett företag försakar den egna verksamheten och inte investerar så mycket pengar som behövs för att hålla uppe utvecklingsgraden inom verksamheten för att generera den långsiktiga stabila intjäningsförmågan, för att istället återköpa aktier - ett exempel på när återköp av egna aktier kan ha gått för långt är exempelvis AstraZeneca, där avsaknaden av produkter i pipeline de kommande åren gör sig allt mer påmind (vilket kanske är ett resultat av för lite spenderade pengar på forskning). Allt annat lika, så kvarstår dock faktumet att återköpare kommer att generera bättre avkastning till sina aktieägare än vad utdelare kommer att göra, på sikt.

Så till alla högutdelare hade jag velat säga: sluta med dem och köp tillbaka egna aktier istället, och låt mig som investerare välja ifall jag vill plocka ut och beskatta mina pengar eller inte!

Mvh David

måndag 2 juni 2008

Basta mera

Var inne i stan idag och träffade en mycket god tjejkompis till mig. Vi käkade pizza på ett café som låg på söder, teverne tror jag det hette, och låg vid nytorget. Vädret var helt underbart, även om jag varit lite dåsig efter ett tag.

Alla känner nog stundtals ett visst behov av att vara för sig själv, och kunna samla sina egna tankar under avslappnade former. Jag har hittat ett sätt att göra detta på, som passar mig utmärkt. Jag har alltid älskat att basta, och i och med att det hus vi flyttade in i för nästan två år sedan nu har en bastu, så har jag kunnat använda den som såväl avslappningsmoment som tankesamlare. Bastubad är något jag verkligen kan rekomendera. Själv ska jag ta mig en bastu nu. Godnatt med er!

Mvh David

lördag 31 maj 2008

Varför skuldfri?

"Den som är satt i skuld är inte fri" sa en mycket intelligent statsman har jag för mig. Jag får ofta höra olika människor förmedla samma tanke. Att skulder och lån är något man endast tar för att det är nödvändigt, och något som man helst borde slippa undan helt. Att låna på sitt hus ses som okej, eftersom det inte finns några andra alternativ för de flesta, men att köra en ganska kraftigt belånad aktieportfölj väcker mer ifrågasättande. Detta är i mina ögon ett rätt så onyanserat sätt att se på belåning, speciellt med tanke på de fördelar som belåning ger:

  • Belåning ger skattereduktion, vilket gör att du endast i realiteten behöver betala 70% av lånekostnaden.
  • Hävstången på dina investeringar ökar kraftigt.
För att illustrera fördelarna med belåning, kan exempel lätt tas från bostadsmarknaden. Jag kan ärligt inte säga en enda människa jag känner, som har förlorat pengar på sin bostad. Väldigt många personer har däremot tjänat miljoner på att behålla sin bostad en längre tid. Gemensamt för flera av dessa personer, är att de ofta har fått en avkastning på flera tusen procent på sitt insatta kapital.

Ett par köpte en bostad för 1,475 MSEK 1990, precis innan bostadskraschen. Samma par sålde år 2006 bostaden för 3,6 MSEK. Endast en värdeökning på 144% kan tyckas, eller en årlig värdestegring på 5,7%. Men ifall vi istället tittar på hur mycket paret investerade i huset till att börja med: 150 000 SEK, och tittar på vad de har fått ut efter att lånet är betalt 16 år senare, 2,275 MSEK - en värdestegring på 18,5% årligen, trots att husköpet ingalunda gjordes på en optimal tidpunkt (för att göra uträkningen korrekt måste vi naturligtvis ta hänsyn till de räntor som har betalats, men det går snabbt att konstatera att skillnaden mellan 5,7% och 18,5% i det här fallet har varit mer än tillräcklig för att jobba in räntorna).

Jag tycker att det under vissa förutsättningar helt klart finns möjlighet att via belåning kraftigt öka sin förväntade avkastning på lång sikt. Dessa förutsättningar handlar om att:

  • Investera långsiktigt.
  • Investera smart.
  • Kunna täcka sina räntekostnader flera gånger om, med stabila intäkter som ges ex.v. via ett jobb.
  • Agera på kortsiktigt kraftiga felprissättningar.
Alltså. När börsen rasar 30-40%, och att du som investerare bedömer att aktier är billigare än på länge samt att du kan förvänta dig en god avkastning vid de prisnivåer som då råder, samtidigt som du har stabila intäkter som räcker flera gånger om till att betala dina räntekostnader: Var inte rädd för att belåna ditt innehav. I längden kommer det kunna vara mycket lukrativt.

Belåning är givetvis inte något för alla. Jag använder det vid tillfälle, för att jag dels ser mig som riktigt intresserad och bedömer min investeringsförmåga till att vara tillräckligt bra, samtidigt som jag kan täcka mina lånekostnader flera gånger om. Ett någorlunda stabilt psyke är naturligtvis en förutsättning, och att låna för korta affärer är något jag personligen är livrädd för.

Mvh David

torsdag 29 maj 2008

Studentflak

Brorsan tog studenten idag. Jag är nyss hemkommen från ett helt sjukt bra studentflak. Tjejerna är ju på gränsen till för unga för mig, kanske, men när alla bara är där för att ha kul spelar det mindre roll. Det var riktigt bra tryck, brorsan ligger och tar en tupplur tills studentmottagningen börjar om sisådär 1 timme.

Jag har haft liten idétorka om ämnen att skriva om på senare tid. Två ämnen ligger jag i startgropen för, och känner att jag vill behandla och kanske skapa viss diskussion om. Dessa två ämnen kommer att behandlas i separata blogginlägg. Dels kommer min syn på belåning att behandlas, och sedan kommer jag ha ett inlägg gällande återköp av aktier - en grej jag verkligen gillar när företag väl bestämmer sig för att tillämpa metoden.

Maj har varit lite seg för mig rent ekonomiskt, och jag har fått slita rätt hårt för att dra in lite slantar. När jag känner att saker och ting inte riktigt flyter på som jag vill att de ska göra, så försöker jag oftast (som nu) fokusera på några få saker och då har väl bloggen blivit lite lidande. Bättring kommer så småningom. Men, med studentfester både idag och imorgon, får ni nog hålla er till helgen, i alla fall.

På återseende, och njut av det underbara sommarvädret!

Mvh David

onsdag 21 maj 2008

Morphic, ett dåligt skämt

Morphic är ett av de företag jag, rent historiskt, har talat mest om under min karriär som aktiv i informationsinhämtningen på börsen. Att ett bolag, vars enda kvalitet är att de lyckas accelerera sina förluster och behöva ta in mer pengar i nyemissioner titt som tätt, har haft ett börsvärde på över 3 miljarder SEK av blotta sammankopplingen med en "het" "bransch" som "cleantech", är skrattretande för mig. Bolaget är fortfarande värderat till över miljarden, vilket är sannerligen optimistiskt då ledningen varken har track record bakom sig eller kompetens nog att fokusera på något de är duktiga på. Personer som har sina pengar i Morphic hoppas att bolaget på något sätt ska backa in i lönsamhet av en slump, och lyckas tjäna multum pengar på något som Vestas i dagsläget är bäst på (och ändock har låga marginaler). Morphic innehar en fantasivärdering på många sätt, se fram emot fler nyemissioner framöver, och en förlustbringande verksamhet som om ett tag säkerligen "fokuseras" när en eller flera delar av den spretiga organisationen läggs ner (efter att ha skapats utan någon som helst plan för framtiden).

Länken nedan säger en hel del om skämtet Morphic. Att betänka är, att branscher trots eller tack vare att de är heta, ofta följer med svåra lönsamhetsproblem för företagen inom sektorn. Detta har gällt för såväl It-bolag, bilföretag och flygplansföretag. Folk lär sig aldrig och varje dag föds en ny förlorande aktiespekulant.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c05%5c21%5c285272&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Mvh David

tisdag 20 maj 2008

Den Svenska Avundsjukan

Tänkte införliva er läsare i en diskussion jag personligen deltog i för ett tag sedan.

Diskussionen uppkom, efter att en nära vän till mig, som är en mycket framgångsrik pokerspelare, blivit frågad av en släkting en direkt fråga om vad denna person hade tjänat under en viss tidsperiod på just pokern. Pokerspelaren svarade sanningen, vilken motsvarade flera årslöner för en vanligt arbetande människa, under bara ett par månader. Såväl summan som tillvägagångssättet stack i ögonen på flera av släktingarna som var närvarande.

När denne pokerspelare sedan skrev ett inlägg om detta på ett privatforum, blev reaktionerna desamma. Spelarens beteende ifrågasattes, dels som drygt och dels som olämpligt.

Jag har definitivt inte en klar och bestämd uppfattning om det här. Att poker är ett legitimt sätt att tjäna pengar är min uppfattning, fast samtidigt kan jag se det som något uppviglande att berätta för en barnmorska att man nyss har vunnit hennes årslön efter skatt på en månad (trots att släktingen i fråga redan visste om att grabben försörjde sig på pokerspel).

Det jag vill fråga er, är därför:

Är det OK att svara ärligt på en sådan direkt fråga, om man vet att det sticker i ögonen på folk?

Varför blir en del personer inte glada när folk i ens närhet har lyckats hitta en nisch som de kan bli riktigt framgångsrika i?

Hade det varit mer OK om grabben hade jobbat som programmerare och fått de där framgångarna, och hade han då kunnat säga hur mycket han tjänat på licensintäkter från programvaror?

Personligen är jag mycket glad för framgångarna personen i fråga lyckats tillskansa. Som nära vän, har det dessutom hänt att han ibland tagit notan på restaurang eller dylikt (även om det inte är något som varesig jag eller speciellt många andra räknar med, så är det en juste gest i mina ögon).

Mvh David

söndag 18 maj 2008

Hemkommen från Halmstad

Stack iväg mot Halmstad i fredags och hemkommen idag natt. Kusinen skulle konfirmeras, och då vi har mycket stort utbyte av såväl våra kusiner som av deras familj och vänner åkte vi ner - jag, mor och min lillebrorsa.

På vägen ner köpte vi ett schysst släp som annonserades ut på blocket, 9 000 SEK fick vi ge. Pappa kommer förmodligen vara överklycklig när han kommer hem från Paris (där han är på tjänsteresa) och sedermera får se släpet.

Det ser ut som att jag kommer ha lite mer tid framöver. Se fram emot en lite mer aktiv bloggare. Väl mött!

Mvh David

fredag 16 maj 2008

Tillbaka från riksgränsen, och bud på Ballingslöv

Riksgränsen var underbart på flera sätt. Även om vädret är extremt opålitligt, så fick vi in en hel del bra skidåkning, vilket tillsammans med såväl god mat, biljard och spabesök gjorde resan till lyckad. Jag blev förvånad över att det var så kallt, och fanns så mycket snö, som det gjorde. Riksgränsen har ju i och för sig öppet till midsommar, så det vore väl konstigt om de inte hade snö till nu.

Ballingslöv, mitt tredje största innehav, har idag fått ett kontantbud på sig för 185 SEK per aktie från huvudägaren Stena. Min spontana reaktion är att, även om budet ligger 20% över min inköpskurs, så är budet för lågt. 185 SEK per aktie är ensiffrigt p/E för ett bolag med såväl tillväxtambitioner samt tillväxthistorik. Nedan tänker jag lista en del positivt kontra negativt med avseende på budnivån.

Positivt
  • Jag blir erbjuden en exit i ett bolag som är relativt svårt att handla i.
  • Den gamla, framgångsrike VDn går i pension. Jag gillar inte förändringar, och ett VD-byte kan kanske ställa till det för Ballingslöv.
  • Jag kan och kommer tvingas centrera portföljen ytterligare med de pengar jag får in på 185 SEK per aktie.
Negativt
  • Budet är, enligt alla parametrar jag kan använda, för lågt. Ballingslöv har en fin historik, med en hög organisk såväl som förvärvsbaserad tillväxt, och har på senare tid lyckats integrera nyköpta företag på ett bra sätt i koncernen. Det som talar kanske ändock gör mig benägen att vilja sälja aktierna, är att bolaget i ganska stor mån är konjunkturkänsligt. På sikt är detta dock en mindre fallgrop.
Å ena sidan ser jag gärna en möjlighet att komma ur bolaget för att investera på andra ställen som då relativt sett ser bättre ut, men jag vill ha bättre betalt. Allt under 200 spänn per aktie är inte aktuellt. I mina ögon skulle ett rimligare bud ligga uppåt 230 SEK per aktie. Med dagens bud kommer jag alltså, med största sannolikhet, kvarstå som ägare.

IF Skadeförsäkring, med 13% av röster, har meddelat att de inte är intresserade av dagens budnivå. Förhoppningsvis höjer Stena sitt bud i syfte att lösa ut bolaget från börsen, men egentligen tror jag inte det scenariot är realistiskt. Som det ser ut kommer Stena förmodligen vara nöjda med sin position som cementerad och enskild storägare i Ballingslöv. Det är ju också, trots allt, en del pengar som behöver avsättas för ett helt utköp av bolaget i fråga.

Mvh David

söndag 11 maj 2008

Off till riksgränsen

Sticker till riksgränsen idag, för att åka skidor och ta det lugnt ett par dagar. Kommer hem på torsdag igen. Jag har, under de senaste veckorna, faktiskt haft relativt mycket för mig. Det är en stor förändring från början av min ledighet, då jag mest satt hemma och lattjade. Väl mött och på återseende!

Mvh David

fredag 9 maj 2008

Börsveckan köprekomendation Balder

Börsveckan Special skrev såhär idag om Balder.

"Balder: Erik Selins fastighetsbolag har en direktavkastning på beståndet som enligt Börsveckans beräkningar ligger på lite över 6 procent. Substansrabatten ligger på höga 50 procent. Det skulle krävas ett 15-procentigt prisfall på fastigheterna för att radera ut hela substansrabatten, vilket ger en rätt bra säkerhet. På Börsveckans prognoser kring förvaltningsresultatet blir p/e-talet 10 i år. Kombinerat med den rejäla substansrabatten har vi ett av sektorns bästa case, trots den höga belåningsgraden på 75 procent."

I mina ögon är prognosen på förvaltningsresultatet som Börsveckan gör alldeles för lågt. Jag räknar konservativt med ett p/E-tal på förvaltningsresultatet på ca 7-8 i år. Jag skulle dessutom inte förvånas om resultatet blev ännu lite högre.

Balder är riskfyllt med mina mått mätt, men det höga förvaltningsresultatet samt den stora substansrabatten innebär en viss säkerhet. Det är mycket möjligt att jag ökar i bolaget tids nog. Mitt förtroende för Erik är dessutom mycket högt.

Mvh David

söndag 4 maj 2008

Flytträtt på pensioner

I dagarna har det temporära flyttstoppet på pensionsförsäkringar hävts. Detta innebär att du som sparare, ifall ditt nuvarande pensionsbolag medger (notis kan vara att de inte har en skyldighet att låta dig flytta pengarna) kan flytta pengarna till ett annat pensionsbolag - exempelvis motiverat med att det nya pensionsbolaget tar ut väsentligt lägre avgifter.

Den svenska pensionsmarknaden är enorm. Pensionssparande som sådant är en stor del av människors sparande, och i takt med att marknaden blir genomlyst och kunder blir mer ifrågasättande kring de höga avgifter som tas ut, lär detta realistiskt sett leda till en tillströmning för de billigare pensionslösningarna. Avanza har under de senaste dagarna/veckorna haft en stor tillströmning av nya kunder, och även om Avanza betalar kundens flyttkostnader, vilket inverkar negativt på företagets resultat, så innebär en ny tillströmning av kapital och kunder att Avanza kommer kunna växa sig ännu starkare på sikt. Nedan följer två artiklar. Den första tar upp effektena av upphävningen av flyttstoppet, där Avanza utmålas som en vinnare, vilket i mina ögon förefaller troligt. Den andra artikeln är från Placera.nu , och diskuterar lite varför och hur pensionsförsäkringslösningar kan flyttas.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c05%5c02%5c282373&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=47960

Mvh David

fredag 2 maj 2008

Hur jag firade Valborg

Kom till Uppsala runt 11, och gick direkt mot Economicumparken. På vägen dit tittade jag och min polare på forsränningen, vilken var sanslöst tråkig för alla som inte var med som deltagare. Efter att ha mött upp lite människor i Economicum-parken, suttit där i ett tag, och träffat en massa random gamla vänner (det verkar som om precis alla man kände var i Uppsala), så dumpade vi vår packning hos grabben vi sov hos, och begav oss till Värmlands Nation för Champagnegaloppen.

Värlmands var inte fullt lika grisigt som Stockholms, men ändock riktigt sjukt kul. DJn var, ur ett realistiskt perspektiv, mycket bra. Att solen sken gjorde inte saken värre.

På kvällen drog vi först på förfest på Studentvägen, och därefter till grillfesten på Studentvägen 2 hus bort. Vi var bland de första 100 människorna där, men snart var hela det placet superpackat. Även här spelades det mycket bra musik, även om vi på förfesten tjackade pizza istället för att grilla.

Sedan begav vi oss mot Norrlands Nation, vi tre som inte hade förköpsbiljetter var där tidigt och stod väldigt långt fram i kön, då vi inte hade förköpsbiljetter. Efter att ha köat i två timmar i duggande regn, får vi höra av vakterna att vi förmodligen inte kommer kunna komma in. Att ha wastat två timmar i en kö för att inte komma in, när alla våra vänner var därinne på förköpsbiljetter. Så vi tröttnade, och begav oss till Max för ett riktigt bra mål mat (jag förundras över hur bra och fräscht stället är), varpå vi drog oss hemåt, snackade lite skit och däckade. Det blev bråttom till tåget 14:09 dagen efter, och vi fick springa för att hinna med det. Därefter spenderade jag eftermiddagen med att gå på I-spexet i Årsta (KTH:s Spex från Industriell Ekonomi).

Därefter begav vi oss in till stan (runt Odenplan) för att käka på indisk restaurang. Kvällen avslutades med att vi 9 personer gick hem till en av de som hade den närmsta och största lägenheten, och pratade/drack vin tills jag och en till tog sista tunnelbanan hem. Mycket lyckad Valborgshelg, all in all, så att säga.

Mvh David

onsdag 30 april 2008

Uppsala på Valborg

Tidig morgon bär det av till Uppsala, om några timmar alltså. Jag har aldrig firat Valborg i Uppsala tidigare, men har flera goda vänner där - vilket förvisso leder till en del olika bud om var man skall tänkas dra sig. Förmodligen blir det SNÄRKES Nation, men den som lever får se.

Det ska verkligen bli kul att komma tillbaka till Uppsala. Staden är ju livad i vanliga fall, och det lär inte bli speciellt mycket sämre av att Valborg firas. Att mobiltelenätet lär bli överbelastat rör mig inte i ryggen, i och med att jag lyckats glömma min mobilladdare i skärgården, och inte har ett spår av batteri kvar på mobilen (jag rör mig med en gammal T68, standbytid på optimistiska 8 timmar).

Kabe släppte tydligen sin delårsrapport idag. Omsättningsökningen var imponerande, även om resultatökningen inte var alls lika stor, detta trots att husvagnsregistreringen gick ned under det första kvartalet med 7%. Husbilsförsäljningen ökar starkt, och kommer förmodligen att fortsättningsvis kunna innebära ökande omsättning som resultat för Kabe. Jag sitter fortsatt nöjd med min stora position, även om jag inte planerar att öka mer än marginellt i innehavet under de närmsta månaderna.

Mvh David

tisdag 29 april 2008

Aros Quality Group Bolagsstämma

Jag och min polare drog iväg till Västerås för att se på bolagsstämman för Aros, ett bolag vilket vi båda har inkluderat i våra respektive portföljer. Vi var båda extra intresserade, då informationsflödet från Aros själva inte alltid håller önskvärt mått. Efter att ha suttit mellan Gunnar Ek och Claes Mellberg, och funderat över det jag hörde och de svar jag fick på de frågor jag ställde, så går det att sammanfatta besöket i följande ordalag.

För det första, så fanns det en del ljuspunkter. Kina går väldigt bra, och bolaget har under det första kvartalet i år tagit den största ordern i AQs historia, på att leverera komponenter till tågindustrin inom såväl Europa som Kina. Ordervärdet eller kund uppges inte, men ordern innefattar leveranser fram till och med 2015. Bolaget har även fortsatt i åtanke att växa via förvärv. Att ledningen är kompetent och har lyckats väl tidigare är ingen överdrift.

På minussidan fanns, bland annat, att bolaget fortsatt visar en oförmåga att vilja specificera sig på riktade frågor. Insyn är och förblir något som motarbetas, även om en viss bättring har skett och förhoppningsvis fortsätter att ske. Vid närmre samtal med P-O försäkrade han att bolaget i fråga inte var en 2-man show, och att strukturen finns för långsiktig bolagsstyrning på längre sikt, samtidigt som det finns fortsatta möjligheter att växa expansivt utan att företaget riskerar att bli för spretigt och svårhanterligt. I mina öron lät argumenten varken övertygande eller uttömmande.

I grund och botten har jag dock ett förtroende för att Aros kommer kunna fortsätta arbeta för ökad omsättning samt lönsamhet. Bolaget har tidigare visat att de klarar av konjunktursvängningar på ett galant sätt. Orosmoln kvarstår dock, i och med att det är svårt för en utomstående investerare att göra en helhetsbedömning av företaget i fråga p.g.a. den bristande insynen, samtidigt som bolaget i fråga fortsatt är direkt beroende av den sittande ledningsgruppen. I slutändan är jag dock övertygad om att bolaget kommer kunna fortsätta växa profitabelt, vilket även lär ge mervärde för mig som investerare, i och med att de nu gällande nyckeltalen på bolaget indikerar en framtid som är långtifrån den realistiska, baserat på Aros otroligt fina historik.

Mvh David

söndag 27 april 2008

Tillbaka till verkligheten

Först av allt, så var brorsan inte anlagsbärare, vilket gjorde mig mycket lättad.

Helgen var riktigt, riktigt, lyckad. Vedeldad bastu, nakenbad, massage, samt massor av god mat är definitivt ett lyckat koncept. Helgen fylldes dessutom med många roliga diskussioner och små upptåg. Det enda som vi inte lyckades med var att få igång min PS3a med tillhörande Singstar. Med tanke på hur mycket vi hade för oss hade det väl inte blivit mer än en timmes spelande i alla fall, så någon stor förlust var det väl inte. Ikväll kommer jag sova väldigt gott.

Mvh David

fredag 25 april 2008

Jag är inte anlagsbärare

Var nyss på klinisk genetik på KI och fick beskedet om att jag inte är anlagsbärare. Detta känns mycket skönt, men nu hoppas jag framförallt på att min lillebrorsa får samma besked klockan 1400 idag.

Packa, och skärgården nu. Ses om några dagar!

Mvh David

torsdag 24 april 2008

Företagsvärdering, Parameter 3. Durable Competitive Advantage med exempel

För att kunna göra rätt investeringar, är det viktigaste långtifrån att konstatera vad ett företag historiskt sett har lyckats tjäna. Det som i slutändan är viktigt, är att se ifall företaget ifråga har potential att fortsätta tjäna pengar i framtiden. Givetvis spelar historiken en stor roll i vår bedömning, vilket jag varit noga med att påtala tidigare - men i grund och botten använder vi endast historik som en måttstock mot vad vi konservativt kan anta om framtiden. För att få en rättvisande bild av ett företag, är det mycket viktigt att vi ser på företagets produkter, dess marknad, samt på vilket sätt de i dagsläget bearbetar dessa (och planerar att bearbete desamma i fortsättningen). Grundregeln är, att det spelar stor roll på vilket sätt ett företag tjänar pengar.

Competitive advantage
För att ta exemplet till sin extrem - Systembolaget har ett competitive advantage på att sälja sprit i Sverige, då de är den enda lagliga återförsäljaren. Att ha ett sådant monopol är naturligtvis ett extremfall av competitive advantage, men monopolet som sådant kommer medföra att Systembolaget har alla möjligheter i världen att kunna tjäna pengar på sin försäljning, i och med att lagliga konkurrenter saknas.
Competitive advantage kan handla om att ett företag har ett exceptionellt återförsäljarnät i fårhållande till andra liknande företag. Det kan även handla om att företaget har lägst priser, högst kundsupport, eller bäst kvalitet på de grejer som säljs. Grundregeln är här, att vi ifall vi kan identifiera ett competitive advantage hos ett företag, och sedermera konkludera att detta försprång är svårintagligt för konkurrenter - finns det klara möjligheter för vårt företag att fortsätta frodas. Det optimala företaget är som ett svårintagligt fort, med såväl höga stenmurar och vallgrav.

Durable competitive advantage
Durable competitive advantage, är ett försprång som rimligen är svårt för konkurrenterna att ta igen på ett enkelt sätt. Att ha den enda köksbutiken inom 10 mils radie är naturligtvis ett competitive advantage för köksåterförsäljaren, men risken är naturligtvis stor att denna konkurrensfördel inte är hållbar - i och med att det lätt kan komma en ny köksåterförsäljare inom området. Medan detta försprång inte är hållbart, så är exempel på ett durable competitive advantage ett väldigt starkt varumärke som efterfrågas av väldigt många människor. Ingen Ica-butik skulle kunna komma ifrån att sälja Coca Cola i sina butiker, eftersom folk förväntar sig att Coca Cola skall finnas i butikshyllan när de letar - inte ens ett förmodat perfekt Coca Cola-substitut skulle stilla kundernas törst till Coca Cola, vilket gör att Coca Cola som företag kommer att ha en enorm prissättningskapacitet mot butikerna - och därmed kan förväntas bibehålla och till och med öka sina vinstmarginaler.

Hur vi kan använda oss av Durable Competitive Advantage för investeringar
Kortfattat, ifall vi kan identifiera ett företag, som på ett eller annat sätt har nått en marknadsposition som medför att de har ett stort konkurrensförsprång som dessutom bedöms vara svårintagligt även på relativ lång sikt, samtidigt som företaget agerar på en marknad som förväntas växa, så finns det anledningar att tro att företaget i fråga kommer att kunna frodas framöver. Det bästa företaget inom sin klass, kommer naturligtvis kunna skörda frukterna av sitt arbete på det mest lönsamma sättet. Väldigt många sparare gör misstaget att de hellre köper något bra till ett billigt pris, än att de köper något exemplariskt till ett lite högre pris. Följden blir, att de absolut mest välmående företagen väldigt sällan kan köpas in av spararen, vilket gör att han i längden kan gå miste om företag med riktigt exceptionella kursutvecklingar som ett direkt resultat av ett exceptionellt företagsbygge.

Teorin - hitta företaget, betala ett rimligt pris
Jag återkommer här, till ett av de företag jag äger aktier i själv, och tror väldigt mycket på för framtiden (samtidigt som företaget förmodligen handlas till p/E 14-15 2009 års vinst). Bolaget är i dagsläget marknadsledare på en nischad marknad som växer snabbt, och dessutom har demografiska trender på sin sida - ett alltmer ökat internetanvändande och ökad kundmedvetenhet/kundifrågasättande, exempelvis. Företaget är Avanza.
Avanza har idag positionerat sig, som den ledande prispressaren tillsammans med Nordnet, i såväl aktie- fond, samt pensionssparande, tillsammans med det största utbudet av sparprodukter mot kund. Samtidigt, så har Avanza den överlägset bäst kostnadskontrollen av alla banker, ett competitive advantage som till stor del beror på att bolaget inte har några bankkontor - utan att sparandet sker hemifrån via Internet. På detta sätt kan Avanza ha lägst kostnader, samtidigt som de fortsätter att vara den ledande prispressaren och dessutom ökar såväl intäkter samt vinst. Kombinationen är nästintill oslagbar, och det av flera anledningar.

Varför bedöms Avanza ha ett Durable Competitive Advantage
  • Avanza har kunnat skapa ett komplett kunderbjudande, men fokuserat tydligt på den marknad där de vill växa sig starka - den svenska. På detta sätt tvingas inte Avanza finansiera kostsamma utlandsexpansioner, och riskerar inte heller på samma sätt en rörig företagskultur som i slutändan kostar pengar för aktieägarna (se Nordnet).
  • Ifall storbankerna skulle börja sätta Avanzas villkor, så skulle detta direkt inflika på storbankernas enorma marginaler. Storbankerna tjänar pengar på bekvämligheten flertalet sparare känner i att behålla sparandet på samma ställe som alltid - produkterbjudandet är såväl mer komplett som mer lättillgängligt från Avanzas sida.
  • Även om någon storbank skulle välja att ta upp konkurrensen med Avanza, så har Avanza ett försprång på 10 år. Bolaget är redan etablerat, och det lär bli betydligt mycket svårare för storbankerna att ta tillbaka kunder från Avanza, än det kommer att vara för Avanza att genom en redan färdigarbetad och bra produkt ta kunder från storbankerna.

Kombinera detta, med att Avanza idag endast har 1,3% av den totala sparmarknaden, samt att Internetanvändandet ökar alltmer, så är det ingen underdrift att bolaget kan väntas ha en lysande framtid till mötes. Att bolaget inte behöver binda mycket pengar, utan kan expandera samtidigt som direktavkastningen för tillfället är över 5% (och med på sikt ökande vinster kommer kunna stiga vid bibehållen aktiekurs), gör inte saken sämre. Inräknat återinvesterade utdelningar, är jag övertygad om att Avanza är en potentiell mångdubblare på 10 års sikt.

Jag inser att inlägget, om än förhoppningsvis någorlunda informativt, kanske kan vara lite mer strukturerat. Jag ämnar därför att komma tillbaka till ämnet, kanske i lite mindre portioner.

Mvh David

Sol, värme och inaktivitet

Har spenderat mycket av de senare dagarna ute i solen, träffat bra folk, samt varit extralärare i MA C till en nära vän till familjen. Vädret har, hur krystat det än låter, varit helt underbart här i stockholmsförortstrakten, och april ser ut att bli en lyckad månad på flera plan.

Till helgen kommer det bli ännu mer underbart. En väldigt bra kompis har tagit tillfället i akt och bjudit ut kompisgänget till hans familjs landställe i Stockholms skärgård. En hel ö, kommer vi att ha för oss själva, tillsammans med mycket av det jag uppskattar allra mest här i livet - god mat, och bastubad (vedeldat, naturligtvis). Jag har varit därute två gånger tidigare, och båda gångerna har varit sjukt lyckade. Mycket av min drivkraft till att spara, är att jag inom rimlig framtid skall kunna köpa mig en egen liknande ö med såväl 270 graders sjöutsikt som vedeldad bastu. Det är förmodligen det enda riktiga materiella målet jag har just nu, men det kan ju ta ett tag att nå dit.

Jag har börjat, och kommer trycka in blogginlägget om nästa paramter i företagsvärderingen, under morgondagen. Det kan hända att jag delar upp det inlägget i flera delar, eller på något annat sätt bemöter inlägget med en lite speciell twist. Det ska bli kul att se vad folk tycker. Tills dess, väl mött!

Mvh David

måndag 21 april 2008

Livepoker i Stuvsta

Vart nyss iväg och spelade lite livepoker i Stuvsta med en polare till mig och hans kompisar. Det är alltid kul med lite miljöombyte, så med tanke på att jag sällan är så långt söder om stan tog jag mer än gärna farsans bil och åkte dit. Spelet var underhållande, och med hjälp av att ha lite tur med korten när några motspelare ville göra storbluffar så slutade jag plus en del, trots att jag förlorade en hand med JJ mot KK enkelraisad pot på en J83-bräda. Turn kom en 8a och river kom en K, varpå motståndaren drog in monsterpotten.

Egentligen tycker jag inte om att spela poker live. Det är ingen vidare social sysselsättning egentligen, och i slutändan är det alltid trevligare med en filmkväll eller något sådant, speciellt när några av grabbarna som kör jobbar hårt för att komma över de pengarna som de spelar om, samtidigt som de inte mår bra av att förlora. Ingen mår förvisso bra av att förlora, men jag känner att jag själv är relativt duktig på att hantera ekonomiska förluster utan att bli särskilt emotionellt påverkad.

I veckan kommer inlägg tre i min serie om företagsvärdering. Det blir nog ett av de intressantare inläggen på ett tag. Fram tills dess får jag uttrycka en förhoppning om att bloggläsaren och hans vänner samt bekanta har haft en trevlig helg, och att veckan som kommer skall vara givande. För er som avsaknar fundamenta och mer aktierelaterade inlägg kommer mer av den varan framöver, och om inte annat så kanske en återblick i arkivet stundtals kan vara intressant.

Mvh David

lördag 19 april 2008

Model European Parliament och Jazzkonsert

Jag haft fullt upp i dagarna. Bastukvällar, träffat gammalt folk och så igår Model European Parliament plus en Jazzkonsert på konserthuset.

Model European Parliament är en europapolitikssimulering som jag själv deltog i för några år sedan, vilket medförde att jag då åkte iväg till Budapest och arbetade fram resolutioner i ett kommittéarbete, varpå alla kommittéer samlades i Budapests parlamentsbyggnad för att ha debatt och rösta om resolutionerna. Även om arbetet var tufft, med väldigt lite sömn, uppskattade jag det och höll flera tal inför över 100 delegater från hela Europa. I år var samlingsplatsen Stockholm, och en av mina bättre polares flickvän var ordförande för hela kalaset. Personligen tyckte jag att debatten vart lite tam, men det är alltid lika underhållande att se 16-åriga killar kalla presidenten för "Mrs. President", with the ocassional "Mr. President".

På kvällen sen, bar det iväg till konserthuset för att se Diane Reeves. Jazzkonserten var helt underbar! En del tycker att Jazz kan vara stressigt, men jag var i total avslappningsmood där. Kvällen avslutades som sig börligt med té och en massa kanelbullar. Bättre fredagsnöje får man leta efter!

Mvh David

tisdag 15 april 2008

Avanzadagen - Mycket Lyckad

Mötte upp med en vän, som sedermera lockade dit sin trevliga, skeptiska och vackra flickvän varpå vi följde kalaset med tillhörande tårta och goodie-bags. En del av föredragen var inte direkt att hänga i julgranen, men som vanligt var allt som lämnade Storåkers, Blechers, Hagströmers och Qvibergs munnar exceptionellt och inspirerande. Fanns även en del andra människor som gjorde gott intryck (även om jag inte kommer ihåg namnet på dessa för mig tidigare okända ansikten). Det enda som var lite tråkigt, var att kvalitén på de kvinnliga talarna inte riktigt höll måttet - men jag är övertygad om att någon av de många exceptionella kvinnorna som inte hade tid att komma i år, kommer nästa år istället.

Jag har för övrigt, än mer befäst min tro på att Avanza verkligen har framtiden för sig. Om 20 år tror jag att väldigt mycket av såväl sparandet som nysparandet kommer att organiseras framför datorn hemifrån - alltså via Internet. Avanza är ledande där, och även om konkurrens i form av andra banker och storbanker kommer att komma, så har de svårt att arbeta mot Avanzas redan etablerade och lyckade strategi. Att bankerna på sätt och vis kan bli tvingade att kannibalisera på sig själva genom att börja konkurrera över nätet är även det något som kan avhålla dem från att verkligen satsa hårt på att göra sina Internettjänster vettigare, billigare och bättre.

Avanza är definitivt ett bolag jag kommer öka i det närmsta året, förutsatt att priset på aktien inte sticker alltför mycket i förhållande till vad jag är villig att betala. Avanzadagen är dessutom ett underbart initiativ som förtjänar den uppmärksamhet den kan få. Att skapa mervärde för såväl kunder som aktieägare går ofta hand i hand.

Aktier jag dessutom kommer titta lite nogrannare och vidare på, efter att ha blivit inspirerad av Qviberg ex.v., är ABB, Alfa Laval och Skanska (notera att jag inte har en uppfattning om dessa bolag nu åt ändera håll). Jag ogillar förvisso historiskt strul (vilket fått mig att titta bort från ABB tidigare), men kanske kan det ligga något i vad herrarna säger.

Mvh David

Årsstämma plus Avanzadagen

Drar mig snart iväg mot årsstämma + Avanzadagen. Det ska bli kul, hoppas jag. En vän som blivit lite mer intresserad av sparande/investeringar kommer att träffa mig där.

Avanza släppte förövrigt sin första kvartalsrapport för 2008 idag. Resultatet var över mina förväntningar, och jag är faktiskt imponerad över att Avanza kan hålla en så stabil intjäning trots att börsen verkligen har varit orolig den senaste tiden - detta bådar, som vanligt, mycket gott för framtiden i Avanzas fall. Mycket positivt är även att antalet konton (även borträknat förvärv) stiger kraftigt. Fler kunder och ett stabilare långsiktigt börsklimat kommer naturligtvis innebära guld och gröna skogar för Avanza på sikt, och kanske (förhoppningsvis) kommer detta smitta av sig på oss aktieägare.

Storåkers har mitt fulla förtroende. Att en så ung VD kan vara så erfaren och duktig är verkligen inspirerande.

Mvh David

måndag 14 april 2008

Månadssparande vs Klumpsummesparande

En uppenbart intelligent människa påtalade för mig idag, att det ofta inte fanns någon anledning till att syssla med månadssparande - och att det är bättre ur ett avkastningsperspektiv att trycka in pengarna direkt när man har dem i en så kallad klumpsumma. Kritiken är befogad, och det är mycket riktigt så, att en större initial börsexponering kommer att leda till högre förväntad avkastning än att månadsspara. Exempel samt fördelar kontra nackdelar följer nedan:

Jämför att månadsspara 1 000 SEK per månad i 10 år (totalt 120 000 SEK investerat, men i genomsnitt kommer 60 000 SEK att vara investerat under perioden) med att investera 60 000 SEK dag ett (förslagsvis kombinerat med ett sparande i räntebärande papper). Båda metoderna har fördelar, och nackdelar.

Fördelar klumpsummesparande
  • Du behöver ha en lägre totalsumma investerad för att på lång sikt uppnå samma avkastning.
  • I en del fall kan detta sparandesätt leda till minskade avgifter samt transaktionskostnader.
  • Du blir inte lockad av banken att återkommande spara i dyra produkter och med en sparandenivå som du egentligen inte är konfortabel med (m.a.o., utrymme för oförutsedda utgifter finns inte på samma sätt - ifall investeringar sker i klumpsummor kommer dessa pengar under en del av tiden finnas hushållet till hands i form av en buffert).
  • Du kan anpassa ditt sparande utefter vad du klarar av för tillfället, och vid optimal användning därför spara mer.
Nackdelar klumpsummesparande
  • Du behöver fatta ett aktivt investeringsbeslut för varje insättning, vilket leder till att du riskerar att känslomässigt påverkas i dina beslut (negativt för passiva sparare utan tid och vilja att försöka sätta sig in i aktiemarknaden).
  • Månadssparandet är, för väldigt många passiva sparare ett effektivt sätt att skaffa sig ett naturligt och återkommande sparande. Ifall ständiga klumpsummebeslut skall fattas, kan det finnas en överhängande risk att pengarna i alltför oönskad utsträckning går till nya elektronikvaror.
För aktiva investerare som syftar att slå index, och är beredda att lägga ner såväl tid samt tankeverksamhet på aktiemarknaden i en relativt omfattande utsträckning, och dessutom har relativt marknaden bra kontroll på sina känslor, finns det ingen anledning till att göra någonting annat än att klumpsummespara. För den passiva spararen som inte vill lägga ned denna tid, är månadssparande en fortsatt utmärkt idé som jag står för. En kombination av månadssparande och klumpsummesparande skall inte heller förbises - detta mellanting passar säkerligen väldigt många halv-aktiva placerare därute.

Mvh David

söndag 13 april 2008

Hur vet du att du gjort rätt?

En fråga som jag ofta får, är hur jag vet ifall jag gjort rätt eller fel vid ett investeringsbeslut, och vad som därmed sorterar ut min synvinkel på ett sätt som gör den korrekt gentemot vad den allmäna synvinkeln (alltså dagsvärderingen) av ett bolag.

Svaret är mycket enkelt.

Det är omöjligt att veta ifall jag har rätt eller fel.

Grundprincipen är dock, att ifall jag gör mer rätt än de jag tävlar mot (aktiemarknaden i övrigt), så kommer detta att generera mig en meravkastning. Jag kommer, precis som alla andra, att fatta fel beslut från tid till tid, men jag arbetar ständigt med utgångspunkten att eliminera misstag. Ett mycket talande och viktigt citat från Warren Buffet säger följande:

"You’re neither right nor wrong because other people agree with you. You’re right because your facts are right and your reasoning is right—and that’s the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don’t have to worry about anybody else."

Det ligger, som vanligt, väldigt mycket i vad han säger. Ifall jag gör min läxa bättre än genomsnittsinvesteraren på börsen, och applicerar detta på mina investeringar, så kommer detta ge en överavkastning på sikt.

Det är inte alltid nödvändigt att spendera timmar i årsredovisningar för att på så vis få en alltmer underbyggd uppfattning om ett företags egentliga värde, och att sedan applicera detta för att tjäna pengar. Stundtals kommer tio minuters arbete och 10 års väntan att generera riktigt stora pengar till investerare - men i grund och botten, är det aldrig fel att vara välpåläst inom sitt ämne.

Mvh David

torsdag 10 april 2008

Studentskiva!

Så bar det iväg till studentskiva idag. Temat är "mitt drömjag", jag tänker faktiskt klä ut mig till en sångare - men det är tveksamt om många känner igen mig.

Freddie Mercury, jag saknar dig.

I andra nyheter så har jag har gått runt och känt mig nöjd hela dagen över att ha kommit över mer aktier i ett sådant kvalitetsföretag till vrakpris. Det här med känslor är farligt, men jag brukar tillåta mig själv en klapp på axeln när jag känner att jag verkligen köpt något riktigt bra för väldigt lite pengar (jag kände likadant när jag köpte Singstar).

Mvh David

onsdag 9 april 2008

Ökat i Kabe idag.

Carnegie ville bli av med 2500 aktier, jag hjälpte till när jag såg vad som hände. Köpte ett antal Kabe-aktier på eftermiddagen för 91,25 SEK stycket. Jag är natruligtvis väldigt nöjd med priset jag fick betala, och planerar att behålla aktierna väldigt länge. Kabe cementeras än mer fast som mitt överlägset största innehav.

Mvh David

Företagsvärdering, Parameter 2. Begreppen Owner Earnings

Dags för den andra parametern/analysmodellen jag använder vid företagsvärdering. Mycket nedan är begreppsförklaringar samt dess relevans - viktiga begrepp som sådana, för att förstå det sätt jag förespråkar företagsvärdering. Denna tar framförallt hänsyn till något som kallas diskonterade "Owner Earnings", vilket även har väldigt mycket med kapitalbindning att göra. Begreppet och appliceringen som sådan kommer av världens mest framgångsrika investerare genom tiderna: Warren Buffet.

Inledning
Vid analyser av företag, är det väldigt ofta jag ser att folk endast tar hänsyn till exempelvis vinsten som ett företag gör - varpå ett godtyckligt p/e-tal får gestalta det motiverade värdet. Givetvis kan dessa tvåminutsanalyser fylla en funktion, men i grund och botten finns det ett mervärde att vara aningen mer omfattande i sin analys. Det är nämligen, i allra största utsträckning, skillnad på olika sorters vinstmedel. Skillnaden beror framförallt på hur vinstmedlen genereras, och i vilken form de realiseras. Dessutom är det ofta väldigt missvisande att endast kolla på ett års vinst, och sedan applicera en godtycklig multipliceringsfaktor som inte nödvändigtvis svarar mot företagets rättmätiga värde.

Owner Earnings
Vad är det som skiljer Owner Earnings från den vanliga vinsten ett företag genererar? Owner Earnings, är helt enkelt den summa pengar du totalt hade fått i fickan efter att ha ägt företaget själv i ett år - vilket inte nödvändigtvis är samma sak som vinst. De flesta företag behöver göra investeringar av olika typer, och därmed binda kapital för att kunna åstadkomma ökade vinster och ökade omsättningstal. Ett företag som kräver stora nya investeringar kontinuerligt varje år, för att kunna bibehålla sin nuvarande verksamhet eller utöka den, kommer därmed allt annat lika ha lägre Owner Earnings än ett företag som inte behöver investera lika mycket i exempelvis maskiner.

Owner Earnings tar inte heller hänsyn till "osynliga" minusposter i resultaträkningen, som exempelvis avskrivningar på inventarier eller goodwill. Faktum är ju trots allt, att dessa avskrivningar inte nödvändigtvis har att göra med företagets kommande investeringsbehov: och om samma inventarier kan fortsätta att användas, även efter att avskrivningstiden är slut, så skulle medtagande av avskrivningarna vara uppenbart direkt missvisande. Ett enkelt exempel för att illustrera hur avskrivningar kan verka missvisande följer:

Ett enkelt exempel
Tänk dig att ditt företag har köpt ett annat företag för 100 000 SEK. Företaget är en privat psykologmottagning. Företaget har under de senaste 3 åren (företagets livslängd) genererat stabila förluster på 10 000 SEK per år (företagets intäkts- och utgiftsposter bedöms stabila de kommande två åren). Företagets egna kapital ligger på 100 000 SEK, vilket gör att du inte kommer få någon överskjutande goodwillpost. Låt oss anta att företagets egna kapital till fullo bestod av de inventarier (läs: fina psykologmöbler som finns i mottagningsrummet) som skall skrivas av, och har två år kvar av den redovisningsmässiga nyttjandeperioden. Du gör själv bedömningen att inventarierna har en väsentligt längre nyttjandetid än vad som redovisats, och att du i fortsättningen (från vårt uppköpsår) kommer att behöva investera 10 000 SEK per år i inventarier för att kunna fortsätta bedriva verksamhet i samma omfattning (det visar sig att dina kunder är noggranna med att mottagningen ger ett gediget intryck - för att upprätthålla standard behöver du alltså investera 10 000 SEK per år i utbyte/renovering av möblerna).

De två kvarvarande åren, kommer inventarierna att skrivas av med 50 000 SEK vardera år (avskrivningsperioden för inventarier är fem år, två år kvar av avskrivningstiden ger 100 000 / 2 = 50 000). Denna post på 50 000 SEK, kommer att räknas med i resultaträkningen - och har även varit medräknad under de senaste 3 åren.

När vi kollar på resultaträkningen, ser det alarmerande ut - en förlust på 10 000 SEK per år har väl aldrig gjort någon människa rik? Men kolla ett steg längre: Inventarierna vi äger i företaget, kommer att kunna fortsätta nyttjas, och vi har gjort bedömningen att vi behöver investera 10 000 SEK per år i inventarier för att kunna upprätthålla nuvarande standard. Den enda utbetalningspost som påverkar oss, är alltså de 10 000 SEK per år som vi årligen kommer behöva investera. För att räkna ut Owner Earnings tar vi följande tre steg:
  1. Tar den uppskattade vinsten för det givna året. Alltså en förlust på 10 000 SEK.
  2. Lägger till avskrivningarna på vinsten eller förlusten. Alltså - 10 000 + 50 000 = 40 000 SEK.
  3. Drar av det långsiktiga investeringsbehovet för att upprätthålla nuvarande företagsposition. Alltså 40 000 - 10 000 SEK = 30 000 SEK.

Owner Earnings, från år 1, är alltså 30 000 SEK - trots att vi rent redovisningsmässigt gjorde en förlust på 10 000 SEK! Oavsett vad som står i redovisningen/resultaträkningen, så kommer vi alltså att ha tjänat 30 000 SEK efter att ha varit innehavare av verksamheten i ett år - med tanke på att vi gav 100 000 SEK för företaget, så ser det ut som en riktigt fin investering!

Free Cash Flow kontra Owner Earnings
Begreppet Owner Earnings är alltså i princip detsamma som fritt kassaflöde (free cash flow), med reservationen att Owner Earnings använder justerade siffror för att uppskatta det långsiktiga investeringsbehovet för företaget i fråga - istället för att, som ofta förespråkas när fritt kassaflöde ska beräknas, endast se på investeringsbehovet för ett givet år och sedan förutsätta att denna siffra är den mest representabla för framtiden.

När Owner Earnings beräknas, är det därför oerhört viktigt att vi inte baserar siffrorna på ett enskilt år - utan bedömer det kommande investeringsbehovet. Kanske så kräver vår verksamhet att vi gör en extra stor investering endast vart femte år - och att beräkna sina siffror utefter detta femte året kommer att ge oss en felvisande (och alltför pessimistisk) bild av verksamhetens värde. Ett bra sätt att få koll på historiska Owner Earnings och därmed kunna göra en bättre bedömning för framtiden, är att se på genomsnittligt investeringsbehov över lång tid (samt hur detta investeringsbehov har förändrats över tiden i och med att företaget växt, vilket det förmodligen har gjort).

Som applicering i företagsvärdering
En applicering av Owner Earnings som sådana, kan göras genom att se hur Owner Earnings har förändrats under en tioårsperiod och därefter skatta hur de kommer att kunna förändras i framtiden. Vid nuvarande Owner Earnings, och en konservativt tilltagen uppskattning gällande vad företaget i fråga kommer att kunna åstadkomma i framtiden, kan dessa Owner Earnings sedan diskonteras mot den riskfria räntan plus en lämplig riskpremie för att ge en pekpinne om vad det egentliga värde är. Jag brukar diskontera framtida antagna vinster med 10%, samtidigt som jag alltid gör ett antagande om klart avtagande tillväxt från historiska siffror (ett företag som växt med 20% per år i tio år, kommer att ha svårt att växa lika mycket under nästa 10-årsperiod - men kanske kan företaget klara 15% de första tre åren, och därefter 10%?). När dessa Owner Earnings diskonterats mot din diskonteringsränta, för varje enskilt år tio år framåt i tiden, och summan av dessa nuvärden har beräknats - då har vi ett skattningsvärde för vad företaget i fråga är värt (som, ifall vi har skött oss rätt, dessutom är konservativt tilltaget).

Teorin applicerad i praktiken
Exempel på företag som jag personligen inhandlat efter att ha lagt särskild uppmärksamhet till Owner Earnings och att dessa sett riktigt fördelaktiga ut för en långsiktig investering, är Nobia och Ballingslöv. I mångt och mycket har jag dock haft svårt att se och bestämma deras durable competitive advantage på ett riktigt uttömmande sätt - vilket gör att mina uppskattningar om framtida vinster mer eller mindre varit oväsentliga och blivit bortprioriterade vid min bedömning. Jag har snarare konstaterat "vid den här intjäningsförmågan så motsvarar värderingen en årsränta på över 10%, samtidigt som båda företag har visat styrka och växt under en relativt lång tid. Dessutom torde det finnas förutsättningar för att fortsatt växa på en den fragmenterade köksmarknaden".

Att endast använda sig av historiska siffror (som jag i princip gjort vid Nobia och Ballingslöv) är tyvärr inte tillräckligt för att göra en rimlig uppskattning av ett företags framtid - vilket med säkerhet gör att dessa investeringar är mer osäkra för min del. Förvisso tenderar bra företag att fortsätta att utvecklas bra, och dåliga sådana fortsätter att producera skräp - men det är av största vikt att även titta på företagets välmående i denna stund, i den utsträckning det går. Denna bedömning, syftar till att utreda om, och på vilket sätt, ett företag har ett uthålligt konkurrensmässigt försprång gentemot övriga marknadsaktörer (durable competitive advantage) - och att sedan bedöma vad detta försprång innebär i form av fortsatta möjligheter till att generera mer pengar till aktieägarna.

Durable competetive advantage
Ett företag som inte är välpositionerat gentemot andra aktörer, kan få det svårt att fortsätta prestera väl. En annan typ av investering, handlar om att investera i företag som uteslutande har ett väldigt stort durable competitive advantage - som i sig medför att bolaget i fråga kan spås en lysande framtid, och med den lysande framtiden såväl starkt stigande vinster samt aktiekurs (förutsatt att du gjort din läxa och inte betalat för mycket pengar). Ett tecken på att ett företag innehar ett durable competitive advantage (men långtifrån det enda tecknet), är att bolaget i fråga behöver binda väldigt lite pengar för att kunna generera fortsatta ökningar i såväl vinst som omsättning.

Mer om detta, durable competitive advantage, i ett senare inlägg om företagsvärdering.

Mvh David

måndag 7 april 2008

Företagsvärdering, Parameter 1. Eget kapital och Värdeinvestering

Tänkte dela upp följande ämne i flera delar, framförallt då jag anser att ämnet företagsvärdering som sådant är intressant att belysa från flera olika perspektiv - och att olika investeringar görs på olika grunder. Den enda gemensamma faktorn i mina investeringar är att de alla är ämnade att tjäna pengar - någonting som inte nödvändigtvis behöver vara ett mål för en annan investerare. Att investera för att främja verksamheter som ligger en nära hjärtat, skaffa sig makt, eller på annat sätt kringgå maximal avkastning som princip kan även dessa vara investeringar för vissa typer av människor. Jag är inte en av dem.

Inledning
Vid företagsvärdering finner jag det inte nödvändigt att komma fram till alltför exakta eller specificerade värden. Alla värden som räknas fram, kommer att vara överslagsvärden på ett eller annat sätt, och de skall därmed behandlas som sådana. Jag har i tidigare inlägg kommenterat begreppet Säkerhetsmarginal (Margin of Safety) - vilket kortfattat innebär att du håller dig till bolag som kan påvisa flera olika sorters säkerhetsmarginaler i form av såväl värdering samt produkter och företaget i övrigt. Inspiration tages framförallt från boken The Intelligent Investor med Benjamin Graham.

Värdeinvestering
Den första form av investering jag började kolla på, var det rena substanscaset - så kallad value investing alternativt värdeinvestering. Teorin är enkel: ifall du köper ett bolag under dess verkliga egna kapital, samtidigt som bolaget i fråga genererar vinster och betalar utdelningar - så har du dig ett potentiellt case.

Investeringsprincipen är såväl enkel att följa, förstå och applicera. Ifall du hittar ett företag, som vid likvidation hade kunnat dela ut 100 SEK per aktie till aktieägarna, samtidigt som bolaget historiskt har tjänat bra med pengar och kan antas fortsätta göra detsamma - så torde fallhöjden inte vara alltför stor. På sikt är det väldigt svårt att se, att ett bolags tillgångar skall vara värda mindre innanför bolaget än utanför detsamma - så länge företaget i fråga genererar vinster till aktieägarna.

Ett exempel
Ett exempel på bolag som jag tidigare köpt, och även drygat ut mitt innehav efter kursfall, som stämmer överens på denna kategori är Broström. Det råder i dagsläget ett väldigt sug på fartyg, och världsmarknadspriserna på tankers har skjutit i höjden till följd av detta. Eftersom rederibranschen är en väldigt kapitalintensiv industri, kommer dessa höjda världsmarknadspriser få ett stort genomslag i Broströms likvidationsvärde.

Broström har, bekräftat av utomstående värderare, kommunicerat övervärden i fartygsflottan så stora att det egentliga substansvärdet i Broström ligger långt över det redovisade egna kapitalet - och det är fullt möjligt att övervärdet är så stort att det egentliga egna kapitalet borde ligga på 100 SEK per aktie. När Broströms då handlas till blott 43 SEK per aktie, och har en direktavkastning på runt 7% och ett 1-siffrigt p/e-tal på såväl genomsnittet för de senaste fem årens vinster som ett marginalviktat genomsnitt över den senaste tioårsperioden baserat på dagens omsättning - så torde investeringen ha klart potentiell uppsida, även om Broström har 2-3 tuffa år framför sig (vilket vi idag inte vet någonting om).

Value investing in short
Sammanfattningsvis, kan snabb värdeinvestering alltså sammanfattas till:

  1. Hitta ett företag vars verkliga substansvärde är långt över börsvärdet.
  2. Förvissa dig om att företaget i fråga tjänar, och har tjänat pengar (ju mer desto bättre)
  3. Köp och behåll tills värderingen inte längre följer dina förutbestämda krav.

Exempel på krav för en investering av nyss nämnda karaktär, kan exempelvis vara att

  1. Endast köpa bolag som värderas till 60% av sitt verkliga substansvärde, eller mindre.
  2. Endast köpa bolag som värderas till max 15 gånger årsvinsten.
  3. Endast köpa bolag som har en direktavkastning på 4% eller mer.


När börsvärdet uppgår till ex.v. 80% av det egentliga substansvärdet, skall då aktien i fråga säljas - om denna riktlinje satts ut före investeringen (jag använder inte ovanstående parametrar, men jag anser att de kan fungera som riktlinjer). Värdeinvestering baserat på substans, har väldigt ofta den karaktären att investeringar kommer att ske i bolag som på ett eller annat sätt är väldigt impopulära för tillfället på marknaden - dessa bolag tillhör oftast inte den karaktär av bolag med världens mest lysande framtid till mötes à la Coca Cola, men kan ändock fungera som ett väldigt bra lågrisksparande.


Exempel där riktig värdeinvestering baserat på substansvärde kan föreligga idag i Sverige, är ex.v. inom skogs- och rederisektorn.


Fallgropar med värdeinvestering baserat på substans.
När ett bolag värderas långt under sitt substansvärde, är det väldigt viktigt att fråga sig "varför?". Om detta "varför?" gör gällande att bolaget i fråga är misskött, och har en fortsatt väldigt dyster framtid till mötes, kan det stundtals vara en dålig investering att ens då röra bolaget i fråga. Exempel kan vara att ledning och huvudägare inte är intresserade av att realisera aktieägarvärden på något sätt, utan känner sig konfortabla med att verksamheten handlas långt under substansvärdet. Ifall ledningen avisierar och genomför återkommande återköp av aktier, är detta ett sätt att minska substansrabatten och samtidigt själva genomföra investeringar som direkt ger en förkrossande ROI (return on investment) för aktieägarna.

En annan fallgrop, är att det egna kapitalet som står i årsredovisningen aldrig någonsin är det verkliga egna kapitalet. Jag kan inte poängtera den här poängen tydligt nog. Det finns flera olika typer av redovisade tillgångar i ett bolag - vissa av dessa ser jag som helt klart mer värda än andra. Ifall tillgångarna består av godwill som erhållits vid förvärv av andra rörelser, så är denna goodwill inte riktigt eget kapital. Exempel riktigt eget kapital är eget kapital som på ett eller annat sätt på ett rimligt sätt kan realiseras vid likvidation av företaget i fråga. Består företagets tillgångar av rena kontanter, så är detta naturligtvis mumma för aktieägarna, då kontanter har en tendens att behålla sitt värde på andrahandsmarknaden. Består företagets tillgångar av fastigheter i en stad med över 50 000 invånare, torde även dessa tillgångar vara relativt lättsålda. Men ifall företagets tillgångar uteslutande består av föråldrade maskiner, goodwill, och ett svårsålt lager, så kommer det redovisade egna kapitalet ofta ligga över det verkliga realiseringsbara egna kapitalet. När jag pratar eget kapital, pratar jag alltså slaktvärde, inget annat.

Värdeinvestering som komplement

Att värdeinvestera behöver inte nödvändigtvis göras i ett vakum och som enda synsättet på sina investeringar. Tvärtom, förespråkar jag värderelaterad substansvärdering som ett komplement till värdering av alla företag, oavsett typ. Allt annat lika, är det naturligtvis bättre att ett företag i fråga har ett större eget kapital att kunna parera svåra tider med (eller dela ut till mig). Komplementsdelen är något jag kommer att sammanfatta i ett kommande inlägg, där jag sammanfattar de olika överhängande företagsvärderingsmetoder jag applicerar, i ett sammanfattande inlägg.

Om ni har några som helst frågor, är jag naturligtvis tacksam att ta emot dessa. Investeringar har en livslång inlärningskurva, så förvänta er inte att bli nästa Warren Buffet på en vecka. Att inneha ett intresse, och finna intellektuell stimulans av att värdera företag och lära sig mer om detta ämne är ofta en grundförutsättning för att nå riktigt bra kunskapsnivå på sikt. Oavsett värdering, innebär alltid aktieinvesteringar ett risktagande. Det är därför av största vikt att göra en såväl gedigen analys, som att inte bli övermodig i sitt risktagande. En bra grundregel är därför vara att aldrig investera pengar som du inte känner dig konfortabel med kan fluktuera starkt i värde - som investerare ska du vara beredd på att aktierna du äger kan halveras i börsvärde, utan att du för den delen blir orolig för ditt tagna investeringsbeslut (sista frasen är tagen av Buffet själv).

Mvh David

fredag 4 april 2008

Snabbfundering Balder

Har i dagarna funderat på att öka mitt innehav i Balder Fastighet AB. Inte kommit till stånd dock. Jag känner mig rätt konfortabel med exponeringen som det är nu, och Balder är väl den investering som jag skulle klassa mest "högrisk" av de jag sysslar med - men samtidigt en investering där risk-rewarden är mycket bra, och personerna bakom företaget är exceptionellt skickliga och ständigt gör nya bra affärer.

Egentligen fascineras jag av att folk dras till många av de stora fastighetsbolag som finns på börsen idag. Väldigt många av dem har en väldigt dålig direktavkastning, och får alltså fortsättningsvis svårt att motivera sina börsvärden som ofta ligger kring substansvärdet.

Balder har en väldigt hög direktavkastning på sitt bestånd, och ett förvaltningsresultat på strax under 12 SEK per aktie (kommer ej ihåg ören nu). Kortfattat handlas bolaget alltså till runt 6 gånger förvaltningsresultatet (som endast inkluderar överskott från hyresverksamheten och subtraherar alla finansiella kostnader + centrala organisationskostnader - värdetillväxt spelar alltså ingen roll). Samtidigt har bolaget en substansrabatt på över 50%, och ett förmodat övervärde i sina fastigheter på några procent jämfört med det redovisade värdet (att döma av tidigare transaktioner och utomstående värderingar).

Balder är ett typiskt bortglömt bolag, som dessvärre har väldigt låg handel. Ägandet är väldigt centrerat, och på den negativa sidan finns att bolaget har korta bindningstider på sina lån och att räntetäckningsgraden är låg. Detta vägs dock, i mina ögon, upp av det stora förvaltningsresultatet plus att bolaget använt sig av olika former av swappar för att begränsa räntepåverkan.

Jag skriver förmodligen en lite mer utförlig analys inom den närmsta framtiden på bolaget. I dagsläget tillhör Balder ett av mina kärninnehav, men jag kanske skulle motivera ett större ägande i och med att bolaget är det bolag jag skattar som det näst bästa i förhållande till värdering, i min aktieportfölj (efter Kabe).

Jag har jobbat lite på ett inlägg mer relaterat kring investeringsfilosofi/företagsvärdering. Detta är inget som jag har kommit tillräckligt långt på än för att publicera, dock.

Mvh David

torsdag 3 april 2008

Bra artikel

Di.se hade idag en hyfsat bra artikel, den pratar om en del av sakerna jag har nämnt i bloggen. Jag gör dock en reservation mot grabbens syn på teknisk analys.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c04%5c03%5c277649&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Imorgon ska jag ta ett blodprov för att se huruvida jag är anlagsbärare av en genetisk defekt som leder till en skyhögt ökad risk för tarm och magcancer. Min morfar dog i december av cancern, och min mamma hade svår cancer för några år sedan med överlevde. Vi känner faktiskt inte till en enda anlagsbärare i släkten som inte har utvecklat cancer innan 60 års ålder. Morfars halvbror dog när han var 22, så det kan ju vara bra att testa sig.

Risken är 50% att jag är anlagsbärare, även brorsan ska testa sig imorgon. Det är ju inte direkt som att jag kan påverka resultatet, så jag går inte runt och har förhoppningar.

Mvh David

SHB-Analys reviderad... IGEN!

Så, placera.nu har uppenbarligen svårt att bestämma sig. Detta gäller i synnerhet Dag Rolander. För tre dagar sen ändrade han, vilket jag kommenterade i ett blogginlägg, rekomendationen från köp till neutral på Handelsbanken. Idag, efter att kursen har gått upp 5,83% sedan hans inlägg, har han fastslagit att tillräckligt mycket av nyhetsvärde har framkommit för att höja aktien till köp igen (trots att han påpekar att nyheten att SHBs styrelseordförande avgick inte betyder någonting). Nedan är den "nya" analysen/notisen:

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=45100

Jag får alltså förnya mina antaganden om placera.nu . Och måste göra något eller flera av följande antaganden.
  • Analysen från i måndags var felaktig.
  • Analysen från i måndags var korrekt, men efter att aktien blivit 6% dyrare medför att den är mer köpvärd.
  • Dag Rolander är också en människa som kan göra fel, men har tillräcklig självdistans för att kunna inse dessa och rätta till sina misstag.

För övrigt blir jag lite fundersam. Många av de riktigt smarta människor jag känner refererar till att bankernas vinster de senaste åren varit uppblåsta, och att vinsterna gjorts på marknader som det nu kommer bli svårare att tjäna pengar på (med förbehållet att detta gäller minst för SHB). För mig känns det naturligt att bankväsendet torde vara en relativt stabil bransch, med möjligheter att hålla en stabil intjäning även under lite sämre tider - och det är därför för mig helt naturligt att hålla mig till den enda banken som i mina ögon har visat på denna riktiga stabilitet under ex.v. början av 2000 och fram till nu. De andra bankerna har haft väsentligt mycket slagigare vinster än SHB, vilket jag ser som ett svaghetstecken (tillsammans med högre kostnadstal, ex.v.).

Min tro på SHB är intakt.

Mvh David

onsdag 2 april 2008

Gammal Guldartikel av Warren Buffet

Tål att läsas, flera gånger. Tänk att han efter detta har ytterligare 24 framgångsrika år bakom sig - det finns inget dumt i att fortsätta med det man är bra på.

http://www.tilsonfunds.com/superinvestors.pdf

Mvh David

tisdag 1 april 2008

Margin of Safety

På sätt och vis känns det fel att blogga om ett av de absolut viktigaste koncepten som finns i investeringar, kanske rentutav det viktigaste, på en dag där det sprids skämt över hela jordklotet. Vid närmare eftertanke har jag dock kommit på att den (brist på) behandling som ämnet ges vid finansiella utbildningar verkligen är ett skämt, varför jag alltså kan ha ett skämtrelaterat inlägg och samtidigt tala om något jag finner extremt viktigt.

Margin of Safety, eller säkerhetsmarginal som det så fint kan översättas till på svenska, är ett totalt grundläggande koncept i alla vetenskaper jag kan tänka mig - förutom den finansiella.

Ifall jag bygger en bro, och räknar med att lastbilar som väger 40 ton ska kunna göra över bron, kommer jag inte att bygga bron för att den ska klara 41 ton. Jag bygger bron så att den klarar 150 ton under starka temperaturväxlingar.

Ifall jag vet att kureringsgraden för TBC som behandlats med antibiotika i 3 månader ligger på 99%, behandlar jag den i ytterligare 6 månader för att vara på den säkra sidan.

Ifall jag skall ta ett viktigt flyg, är jag vid flygplatsen minst en timme innan flyget lyfter.

Alla ovanstående exempel, baseras på det fullkomligt rationella tänkandet att oförutsedda saker kan inträffa, och att saker och ting inte alltid går exakt som vi beräknat dem. Vi ger oss själva en "margin of error", så att vi trots ett personligt eller icke-personligt felsteg fortfarande kan undvika förödande konsekvenser.

Att tanken med säkerhetsmarginal skall kunna tillämpas på investeringar förutsätter att marknaden inte är effektiv. Ifall aktiemarknaden vore effektiv, skulle det vara omöjligt att ha en edge på marknaden utan insiderinformation. All legitim forskning som någonsin har presenterats mig inom området har kommit fram till att aktiemarknaden inte är effektiv, en åsikt som naturligtvis delas av världens främsta investerare - Warren Buffet.

Ifall detta då stämmer, att felprissättningar uppkommer, och att du ibland kan köpa något för mindre än vad det egentligen är värt - så kan du som investerare göra bra affärer. Ifall du ser en aktie, och efter noggrannt övervägande bestämmer dig för att företaget bakom aktien är värt 100 MSEK, medan aktien har ett börsvärde på 90MSEK, kommer du rent teoretiskt att göra en vinst på 11% gentemot marknaden när denna aktie blivit rättvärderad. Men, det finns aldrig garantier för att din analys varit helt korrekt, och det finns heller inga garantier att marknaden vid ett givet tillfälle kommer att vilja betala företagets rätta värde så att du kan sälja. Därför är det, viktigare än något annat, direkt livsnödvändigt för en aspirerande framgångsrik investerare att endast inhandla aktier som visar på en mycket stor säkerhetsmarginal - alltså ett så stort gap som möjligt mellan egentligt värde och börsvärde.

Att köpa 100-lappar för 90 SEK torde vara en god idé, men faktum är att dessa idéer inte alls är goda idéer när det finns bättre möjligheter att tillgå. Att köpa 100-lappar för 30 SEK stycket är däremot så mycket mer än bara en god idé: Även om du gjort en felaktig analys, och du egentligen har betalat 30 SEK för något du senare kom fram till var värt endast 90 SEK, så har du ändå gjort en riktigt bra affär. Ifall marknaden senare prissätter din aktie till 75 SEK, utan att din uppfattning om aktiens värde har förändrats, kan du dessutom plocka hem en bra vinst och istället investera i bolag som du för tillfället tycker är mer undervärderade.

Hela begreppet säkerhetsmarginal underminerar det som experter brukar kalla risk. Konsensus om att det finns högrisk- och lågriskmarknader och att högriskmarknader har förväntat bättre avkastning är inget annat än rent bogus. Faktum är, att ju högre förväntad avkastning du som investerare har - desto lägre kommer din risk att vara.

Lika lite som ett bra broarbete och en bro som klarar av långt mer än vad den ska användas för minimerar risken för att bron rasar samman, så kommer ett bra investeringsarbete med investeringar som sker med en stor säkerhetsmarginal förvissa investeraren om såväl god avkastning och låg risk på lång sikt. Egentligen så är risk på det sättet det idag används, ett totalt oanvändbart begrepp för en seriös investerare - en seriös investerare har redan diskonterat in de risker som finns för bolaget i sin värdering.

Jag avslutar med tre citat av mannen som säger allt jag försöker säga, fast på ett mycket bättre sätt.

"The strategy we've adopted precludes our following standard diversification dogma. Many pundits would therefore say the strategy must be riskier than that employed by more conventional investors. We disagree. We believe that a policy of portfolio concentration may well decrease risk if it raises, as it should, both the intensity with which an investor thinks about a business and the comfort-level he must feel with its economic characteristics before buying into it."

"Risk comes from not knowing what you're doing."

"You leave yourself an enormous margin of safety. You build a bridge that 30,000-pound trucks can go across and then you drive 10,000-pound trucks across it. That is the way I like to go across bridges."

Mina damer och herrar. Warren Buffet när han är som han alltid är - bäst på det han gör.

Mvh David

måndag 31 mars 2008

"SHB ned från piedestalen"

Idag publicerades det en analys på SHB från Avanzas hemsida (placera.nu).

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=44660&mbFromPage=Översiktssida

Artikeln i fråga väljer att ta upp SHBs senaste meddelande om kreditförluster som är relaterade till icke-subprimerelaterade amerikanska obligationer. Banken har tagit denna kostnad i syfte att avyttra en del av en likviditetsportfölj som ansetts vara för riskabel för bankens riskexponering och risktänkande. Per aktie efter skatt är resultatet av denna kreditförlust 1,17 SEK per aktie.

Senast den 27 februari, publicerade samma placera.nu en rapportkommentar där fortsatt köp rekomenderades, baserat på många av de långsiktiga värdeparametrar jag själv uppskattar i SHB. Sedan dess har SHB fallit 2,27%, eller 2 SEK, och inget annat väsentligt bolagsspecifikt har hänt - förutom pressmeddelandet om kreditförluster som innebär ett resultatbortfall på 1,17 SEK per aktie efter skatt. Övriga bankaktier har under samma period gått i linje (egentligen marginellt bättre) än SHB på börsen.

Trots detta ändras rekomendationen från köp till neutral, med motiveringen att SHB är högre relativtvärderat än övriga bankaktier och att bankaktierna skall rangordnas utefter p/E-tal där den med lägst p/E-tal är den lägst värderade. SHBs p/E-tal baseras på den vinst som ges efter avyttringskostnaderna för kreditportföljen i USA (med ett förbehåll om att kreditförlusterna kan öka ännu mer).

De enda förklaringar jag kan ge till den förändrade synen från placera.nu är ett eller flera av följande:

1. De bedömer avyttringskostnader för en idag avyttrad kreditportfölj baserad på den amerikanska marknaden är återkommande. Handelsbankens p/E-tal är därför mer rättvisande efter att dessa återkommande kostnader dras av rätt uppochner, och vi kan i framtiden vänta oss ytterligare kreditförluster i miljardklassen varje år.

2. Placera.nu har inte nödvändigtvis rätt, vänder som så många andra kappan efter vinden och presenterar stundtals helt värdelösa och icke underbyggda analyser.

3. De olika analytikerna på placera.nu håller inte alltid med varandra, och går bakom ryggarna på varandra för att presentera olika syn på samma bolag.

Placera.nu gör ofta ett riktigt fint jobb att snabbt presentera grundläggande drag i ett aktiecase. Att jag överlag tycker att deras analyser är bra, betyder ingalunda att en analys från den automatiskt har en kvalitetsstämpel.

Detta om något, gör att jag verkligen vill motivera er läsare att fatta egna beslut och göra er egen analys, istället för att blint lita på att en analytiker gör jobbet bättre än dig.

Mvh David